Nekategorizirano, Stajališta

Prijatelji životinja traže zatvorsku kaznu za one koji napuštaju životinje

Udruga Prijatelji životinja ovoga je mjeseca pokrenula peticiju sa zahtjevom da se čin napuštanja životinja tretira kao kazneno djelo i sankcionira zatvorskom kaznom, a u tjedan dana potpisalo ju je više od 10.000 građana, priopćila je u ponedjeljak ta udruga, prenosi Hina.

Prijatelji životinja traže da se izmjenama Kaznenog zakona ujedno povećaju kazne za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja.

“U samo tjedan dana više od 10.000 građana potpisalo je peticiju i time poručilo da im je dosta nesankcioniranja neodgovornosti pojedinaca i neadekvatnog kažnjavanja zlostavljača životinja”, zadovoljni su u udruzi i pozivaju sve, koji još nisu, da potpišu peticiju na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Napominju da se napuštanje životinja trenutno sankcionira tek kao prekršaj, što smatraju potpuno nelogičnim i neprihvatljivim.

“Napuštanje životinja poseban je i iznimno okrutan oblik zlostavljanja životinja, što ima jako loše posljedice ne samo za napuštene životinje nego i za društvo. Onaj tko napusti životinju je zlostavljač jer napuštanjem svjesno i bezobzirno izlaže životinju strahu, patnji, gladi, žeđi, vrućini i hladnoći, zaraznim bolestima, ranjavanju ili smrti od vozila”, poručuju Prijatelji životinja.

Ističu kako osim opasnosti za samu životinju, lutajući pas, mačka, krava, konj ili druga napuštena životinja na cesti može izazvati prometne nesreće koje mogu završiti tragično.

Ukazuju i kako je svaka napuštena životinja financijski teret za gradove i općine koji su dužni podmirivati troškove njihova zbrinjavanja, kao i moguću materijalnu štetu koja nastane zbog njihova lutanja i traženja hrane.

Navode i kako značajan broj napuštenih životinja zbrinjavaju udruge za zaštitu životinja, koje su uvijek na prvoj liniji spašavanja napuštenih i zlostavljanih životinja te svakodnevno svjedoče njihovim bezbrojnim strašnim sudbinama kada su napuštene ili zlostavljane.

Policija i DORH po prijavama trebaju reagirati prema Kaznenom zakonu

“Smatramo, a s nama se slaže velik broj građana koji potpisuju i dijele peticiju, da za kažnjavanje napuštanja životinja i bolju provedbu zakona treba biti nadležna policija, kojoj prijave i pristižu i koja treba moći djelovati prema Kaznenom zakonu, kao i državno odvjetništvo. Nužno je i povećanje kazni za kaznena djela ubijanja ili mučenja životinja”, naglašavaju iz udruge.

Upozoravaju kako, sve dok se počinitelji ne počnu sustavno i dosljedno kažnjavati te dok ne budu kažnjavani zatvorskom kaznom, neće biti pomaka u zaštiti životinja.

“Napuštanje svjesnog bića ne može biti prekršaj, kao što je sada slučaj, već se radi o činu koji ima sve elemente kaznenog djela. Stoga je nužno takvo postupanje regulirati Kaznenim zakonom i njegovom dosljednom primjenom utjecati na smanjenje slučajeve napuštanja i zlostavljanja životinja”, poručuju Prijatelji životinja.