Nekategorizirano, Stajališta

Propustima Vlade istospolni i izvanbračni parovi diskriminirani u poreznom sustavu

ilustracijaHrvatski sabor je za vrijeme 1. sjednice 9. saziva prošle godine usvojio više poreznih zakona: Opći porezni zakon, Zakon o porezu na promet nekretnina, Zakon o lokalnim porezima, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o upravnim pristojbama, a koji se tiču prava osoba koje žive u izvanbračnim zajednicama i životnim partnerstvima.

Novim Općim poreznim zakonom propisano je u čl. 15. da se odredbe tog Zakona i drugih poreznih propisa koje se primjenjuju na bračnog druga, primjenjuju i na izvanbračnog druga, životnog partnera i neformalnog životnog partnera.

Opći porezni zakon izjednačava položaj izvanbračnih i životnih partnera u poreznom postupku s bračnim partnerima, čime je taj zakon usklađen s odredbama Obiteljskog zakona i Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. U obrazloženju članka 15. Općeg poreznog zakona navedeno je da se na taj način daje temelj za postupanje po svim poreznim propisima na jednak način.

Istovremeno, od zakona usvojenih na 1. sjednici, jedino Zakon o upravnim pristojbama eksplicitno navodi izvanbračne i životne partnere, dok svi drugi posebni zakoni koji se tiču poreza, navode samo bračne partnere. To znači da jedini od posebnih zakona koji uključuje izvanbračne i istospolne zajednice je upravo onaj zakon koji ide na njihovu štetu (pribrajanje dohotka izvanbračnog druga ili životnog partnera kod računanja minimalnog iznosa za oslobođenje od pristojbe), dok drugi porezni zakoni koji uglavnom propisuju porezne olakšice ih ne uključuju.

Takav postupak zakonodavca i prijašnji problemi u primjeni vezano za izvanbračne parove ostavljaju prostor za zabrinutost vezano za primjenu navedenih zakona.

Upravo iz tog razloga, Lezbijska grupa Kontra, Autonomna ženska kuća Zagreb i Ženska mreža Hrvatske poslale su upit Ministarstvu financija odmah nakon donošenja navedenih zakona u kojem su zatražile informaciju na koji način Ministarstvo namjerava osigurati njihovu provedbu.

Na današnji dan zaprimile smo odgovor Ministarstva u kojem stoji da se naša pitanja odnose na informacije koje Ministarstvo nema odnosno da se naša pitanja ne odnose na «već gotovu i postojeću informaciju».
Ovakav odgovor Ministarstva je krajnje zabrinjavajući jer se iz njega iščitava da ne postoji informacija o tome kako će se osigurati provedba poreznih zakona koji su doneseni još prošle godine. To implicira da Vlada ne namjerava provoditi zakone koje je izradila i koje je Hrvatski sabor usvojio.

Namjerni propusti Vlade prilikom donošenja ovih zakona i nedostatak političke volje za osiguranje njihove primjene u odnosu na osobe koje žive u istospolnim i izvabračnim zajednicma ukazuju na sustavnu diskriminaciju osoba koje žive u izvanbračnim ili istospolnim zajednicama od strane državnih institucija.

Izvor: Lezbijska grupa Kontra