EHO, Nekategorizirano

Prosvjednici poručili: Ostavka ministra i stručnog povjerenstva

Zagreb, 01.06.2017. - Prosvjedna akcija "Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma" na Trgu kralja Tomislava. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Zagreb, 01.06.2017. – Prosvjedna akcija “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma” na Trgu kralja Tomislava.
foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na prosvjedima za reformu obrazovanja u četvrtak navečer sve je isto k’o i lani. U nekim gradovima, poput Zadra, čak su i ponovljeni neki prošlogodišnji govori, kako bi se pokazalo da se ova vlada Andreja Plenkovića ne razlikuje previše od one Tomislava Karamarka koja je prokazana kao zadrta i primitivna, prenosi Hina.

Prosvjedovali su zbog istih stvari kao i prošle godine, kad ih se samo u Zagrebu okupilo više od 50 tisuća: zbog zaustavljanja obrazovne reforme kako bi se u nju ugradilo konzervativno i klerikalno shvaćanje obrazovanja.

U Zagrebu se, suprotno očekivanjima, u četvrtak okupilo više od 20 tisuća ljudi. Prvo su se okupili su se na središnjem Trgu Bana Jelačića na kojem se okupilo tek nekoliko stotina ljudi, da bi se u maršu prema nedalekom Trgu kralja Tomislava slila gomila od preko 20 tisuća ljudi.

“Hod za obrazovanje”, “Klerikulum za 21. stoljeće”, “Dosta je”, “Rast, a ne Hrast”, “Otplovi Barišiću” “Lipe cvatu, gore je nego lani”, poručivali su neki od transparenata.

„Jebeni komunisti“, dobacio je jedan stariji prolaznik prosvjednicima u Zadru na čijem se središnjem Narodnom trgu okupilo dvjestotinjak ljudi. Organizirali su ga studentske udruge i udruge mladih koji su ponovili zahtjeve koji su se čuli u još šest gradova, uz Zagreb i Zadar: Rijeci, Splitu, Zadru, Poreču, Karlovcu, Osijeku i Slavonskom brodu.

Prosvjednici su zatražili razrješenje ministra Pave Barišića s obrazloženjem da je on još uvijek pod teškim teretom sumnje na plagijat, da svojim odlukama i prijedlozima pogoduje određenim interesnim skupinama s jasnom financijskom koristi, a marginalnim političkim opcijama na pladnju predaje vođenje sustava obrazovanja.

Zatražili su razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican koja, kako su kazali, nije zainteresirana baviti se reformom obrazovanja i koja je odgovorna za netransparentnost procesa izbora voditelja i članova Ekspertne radne skupine.

Također, prosvjednici su zatražili ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine jer “izbor i kriteriji po kojima su birani voditelj i članovi skupine nisu jasno obrazloženi niti Posebnom stručnom povjerenstvu niti javnosti”.

“Kurikularna, a ne klerikalna“, Znanjem protiv mraka“, „Hrast u obrazovanju, bukve u nastajanju“, Peče li vas spolni odgoj“, bili su neki od transparenata u Zadru. „Obrazovanje se ne provodi zbog različitih interesnih i ideoloških skupina i čiji su ciljevi suprotni ustavnim vrednotama i civilizacijskim dostignućima. Hrvatska i dalje čeka!“, upozorila je Anita Pavić iz Udruge mladih Ahimsa.

Student Marin Dolfić kazao je kako “Ljudi koji svojim stavovima doprinose nazadovanju, zatvaranju, isključivosti, diskriminaciji i mržnji koja lako može rezultirati nasiljem nisu osobe kompetentne za obavljanja poslova prosvjete, jer zove se prosvjeta, a ne zamračivanje”, što su okupljeni pozdravili ovacijama i zviždaljkama.

U Zadru je pročitana i angažirana poezija, koju je iz svoje zbirke „X“, pročitao Želimir Periš.

Učenica i umjetnica Tonia Jurišić ponovila je svoj govor od prije godinu dana, jer kako kaže, nije se ništa promijenilo. „Ja sam biće koje misli“: „poštujte moj stav“; „ja sam seksualno biće“; „“nastavite reformu obrazovanja i sami naučite što znači dijalog“, poručila je, između ostalog, Jurišić.

Slične poruke upućene su i s prosvjeda u Splitu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Poreču, Karlovcu i Rijeci.