EHO, Nekategorizirano

Proveden dvogodišnji EU projekt podrške oboljelima od Alzheimerove bolest i njihovim obiteljima

FAH

“Svi za pamćenje” (SPAM), naziv je dvogodišnjeg EU projekta socijalnih usluga u zajednici za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija koji se provodio u sedam županija, a u povodu Svjetskog dana borbe protiv Alzheimerove bolesti, 21. rujna, održana je završna konferencija.

“S trendom starenja stanovništva demencija je prerasla u epidemiju jer svake tri sekunde netko u svijetu razvije kliničku sliku demencije. Tu je naša uloga da pomognemo i brinemo o tim ljudima”, istaknula je pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić.

Rekla je da se time što se usluga pruža u zdravstvenoj ustanovi, pokazuje i dokazuje da “zdravstveni sustav može i mora zadovoljavati potrebe članova društva” te izrazila nadu da će se naći način za uvođenje novih usluga koji će odgovoriti na potrebe građana.

Kroz projekt se nastojala pružiti podrška oboljelima i obiteljima pružanjem dviju novih socijalnih usluga na području Grada Zagreba, a to su: popodnevni boravak za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija u izdvojenom namjenskom objektu Klinike za psihijatriju Sveti Ivan i mobilni tim za prijevoz do boravka i podršku u svakodnevnim aktivnostima.

Voditeljica projekta Mirela Šentija Knežević navela je kako je usluge privremenog boravka za oboljele od demencije koristilo 70 korisnika, a ponosni su i na velik odaziv na radionice za formalne i neformalne njegovatelje.

Aktivnosti edukacija za stručnjake i članove obitelji provodili su u sedam županija na području Hrvatske i Zagreba, s obuhvatom od približno 500 korisnika.

Članovi obitelji oboljelih pokazali velik interes za radionice

“Koliko su radionice uspješne, pokazuje i jučerašnji primjer, kada smo zbog velikog interesa, morali održati još jednu radionicu u Klinici za psihijatriju Vrapče za članove obitelji oboljelih”, istaknula je Šentija Knežević.

Također, u okviru projekta zaposleno je stručno osoblje, a kupljeno je i vozilo za prijevoz korisnika.

“Osobe s demencijom su poprilično nevidljive u našem društvu, a ovaj projekt je pomogao da se takve osobe vide i da im se pomogne”, istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” (NZJZ) Branko Kolarić.

Vrijednost projekta iznosila je 1.421.954,69 kuna, a vrijeme provedbe je od 22. rujna 2020. do 22. rujna 2022.

Projekt su pokrenuli Grad Zagreb i partneri – Klinika za psihijatriju Sveti Ivan, Klinika za psihijatriju Vrapče, NZJZ, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest te Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku-Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a vrhunac obilježavanja borbe protiv ove bolesti je 21. rujan, Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga karakterizirana gubitkom pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama osobnosti. Osim što se radi o vodećem javnozdravstvenom problemu, taj poremećaj predstavlja najčešći oblik demencije koji zahtjeva pravodobno prepoznavanje i liječenje. (Hina)