EHO, Nekategorizirano

EU projektom “Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja” podignuta kvaliteta života osobama s invaliditetom

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/

Završna konferencija na temu projekta “Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja” održana je u petak u sjedištu Gradske uprave, a na njoj je istaknuto da je tim projektom kroz radionice i razmjene znanja podignuta kvaliteta života osoba s invaliditetom.

Projekt se provodio od 29. lipnja 2020. godine do 14. veljače ove godine, sa ciljem razvoja socijalnih usluga za osobe s invaliditetom. Iako je proveden u pandemijskim uvjetima, 100 osoba s invaliditetom i 50 članova njihovih obitelji sudjelovali su u uslugama savjetovanja i pomaganja.

Europska sredstva za socijalnu politiku Zagreba

Održane su također radionice prijenosa znanja između stručnjaka, te šest događanja u zajednici, istaknula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić.

“Isto tako, opremili smo novi prostor u Sesvetama, nabavili novo vozilo, izradili digitalni priručnik sa svim iskustvima iz ovog projekta”, istaknula je Galić dodavši da je tako podignuta kvaliteta života osoba s invaliditetom.

Na projektu je kao partner Grada Zagreba sudjelovalo Centar za autizam. “Kroz projekt smo osvijestili ono što nam je od prije poznato, da su mnoge osobe s autizmom u potrebi za stanovanjem u životnim zajednicama i dnevnim programima u Zagrebu”, istaknula je ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotan.

U projektu je sudjelovao i Centar za rehabilitaciju Silver razmjenom iskustava kod uključivanja terapijskih pasa u proces terapije, te Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži “Mali dom – Zagreb”, Centar za rehabilitaciju Stančić i Hrvatski savez udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je potrebu da gradska socijalna politika ide u smjeru pružanja izvaninstitucionalnih usluga u zajednici, da se na taj način osobe s invaliditetom integriraju u društvo.

“I dalje ćemo što više povlačiti novac iz europskih sredstava kako bi ojačali socijalnu politiku Zagreba”, poručio je Tomašević.

…………………………………………………

Dana 29. 6. 2020. sklopljen je između Grada Zagreba, kao nositelja projekta te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (danas: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike), posredničkog tijela razine I, i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, posredničkog tijela razine II, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. UP. 02.2.2.06.0203., za provedbu projekta Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja.

Cilj je projekta kroz razvoj novih, učinkovitih i uključivih socijalnih usluga doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom. Također, doprinijeti će se pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova njihovih obitelji te umrežavanju i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom. (Hina/CD)