Hrvatska, Nekategorizirano

Europski socijalni fond s gotovo milijun i pol kuna sufinancira projekt socijalne uključenosti osoba s invaliditetom u Novom Jelkovcu

U Gradu Zagrebu počeo se provoditi projekt “Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja” namijenjen socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom, koji u potpunosti, s gotovo milijun i pol kuna, financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

“Cilj projekta je kroz razvoj novih, učinkovitih i uključivih socijalnih usluga doprinijeti socijalnoj uključenosti osoba s invaliditetom. Doprinijet će se i promoviranju poslovnog i obiteljskog života članova njihovih obitelji te umreževanju i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom”, istaknuto je danas na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekt.

Projekt “Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja” Grad Zagreb je prijavio u lipnju 2018. na poziv za financiranje iz Europskog socijalnog fonda, te je u lipnju ove godine za njegovu provedbu sklopljen Ugovor o dodjeli bepovratnih sredstava između Grada, kao nositelja projekta i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Projekt traje 18 mjeseci.

Provodi se u suradnji s dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb, Centrom za rehabilitaciju Silver, Centrom za rehabilitaciju Stančić, Centrom za autizam i Hrvatskim savezom udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da se projekt financira s 1,47 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU, a cilj im je razviti socijalne usluge za osobe s invaliditetom u Novom Jelkovcu, gdje živi veliki broj osoba s invaliditetom.

Rekla je da će dio njih biti smješten u stambenim zajednicama Centra za rehabilitaciju Stančić, Centra za autizam i ostalih partnera na projektu, a Grad Zagreb je u Novom Jelkovcu dodijelio prostor i Društvu distrofičara Zagreb te Udruzi za cerebralnu paralizu.

Također, Grad je u Novom Jelkovcu osnovao ustanovu Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec namijenjen za smještaj 25 osoba s invaliditetom te dnevni boravak namijenjen za 50 osoba s invaliditetom, rekla je Galić.

Istaknula je da će projektom “Novi Jelkovec – mjesto neovisnog življenja” ukupno biti obuhvaćeno stotinjak osoba s invaliditetom, te 50 članova njihovih obitelji i 50 stručnjaka koji će provoditi edukacije.

Pojasnila je da će svi partneri za projektu pružati osobama s invaliditetom razne usluge, primjerice terapijsko jahanje, radionice, pomoć pri zapošljavanju. Također u stanove osoba s invaliditetom dolazit će mobilni timovi i pružati im pomoć u zadovoljavanju osobnih potreba, i detektirati druge potrebe. (Hina)