EHO, Nekategorizirano

Prva tužba protiv države zbog diskriminacije LGBTIQ para u postupku posvajanja

duga_cr– Istospolne obitelji u Hrvatskoj svakodnevno susreću s nejednakim društvenim tretmanom i pravnom nesigurnošću čime su im uskraćena prava koja imaju druge obitelji. Glavni obiteljski problem jest sustav posvajanja djece koji je diskriminatoran prema istospolnim obiteljima koje se često suočavaju s odbijanjima državnih institucija – rekao je Daniel Martinović iz Duginih obitelji na današnjoj konferenciji za medije i istaknuo kako je pokrenuta prva tužba protiv RH zbog diskriminacije para u životnom partnerstvu, prenosi H-Alter.

Međunarodni dan obiteljske jednakosti

U klubu Mama u Zagrebu održana je konferencija za medije o položaju i statusu obiteljskog života LGBTIQ osoba u Hrvatskoj na kojoj je javnosti predočena prva tužba protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije gej para u životnom partnerstvu.

Konferenciju je Međunarodnog dana obiteljske jednakosti organizirala udruga Dugine obitelji koja okuplja LGBTIQ roditelje i one koji to žele postati, a sudjelovali su Daniel Martinović iz Duginih obitelji, profesorica psihologije na FFZG-u Željka Kamenov, te odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Martinović je istaknuo da se istospolne obitelji u Hrvatskoj svakodnevno susreću s nejednakim društvenim tretmanom i pravnom nesigurnošću čime su im uskraćena prava koja imaju druge obitelji. Glavni obiteljski problem jest sustav posvajanja djece koji je diskriminatoran prema istospolnim obiteljima koje se često suočavaju s odbijanjima državnih institucija. Generalno, pojedincima se pravo na posvajanje uglavnom nesmetano dozvoljava, ali osobama koje su sklopile ugovor o životnom partnerstvu ono je znatno otežano.

Najveće strukovne organizacije u svojim su izvješćima i aktima objavile kako je u najboljem interesu djece omogućiti im uživanje u sigurnosti i brizi dvoje roditelja, neovisno o spolu ili seksualnoj orijentaciji.

Državna diskriminacija

Odvjetnica Bezbradica Jelavić navela je konkretan primjer državne diskriminacije radi čega je na Upravnom sudu pokrenut i prvi spor ovakve vrste u Hrvatskoj. Naime, Centar za socijalnu skrb nedavno je odbio zahtjev za posvajanje jednom istospolnom paru iako su prošli kroz sustav stručne pripreme. Nakon što ih je Centar odbio upisati u registar posvojitelja, oni su uputili žalbu Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ali su se suočili sa šutnjom administracije, odnosno potpunim ignoriranjem. Konačno, predmet je završio na Upravnom sudu radi očite diskriminacije državnih tijela prema ovim potencijalnim posvojiteljima, ali i radi uskraćivanja prava na posvojenje samom djetetu. Bezbradica Jelavić navela je niz međunarodnih konvencija i domaćih zakona kojih se država nije pridržavala, te istaknula kako Europski sud za ljudska prava u praksi uvijek navodi kako se pristup procjene posvojenja mora nesmetano omogućavati svim osobama, bez obzira na seksualnu orijentaciju. Kao odvjetnica ovog para, uvjerena je u pozitivan ishod sudske presude i njihov upis u registar posvojitelja.

Neopravdanost

Profesorica Kamenov uputila je na suvremena psihološka istraživanja koja ukazuju na važnost pružanja mogućnosti istospolnim parovima da ostvaruju jednaka prava kao i heteroseksualni parovi, odnosno na neopravdanost bilo kakvih oblika diskriminacije po tom pitanju. Najveće strukovne organizacije u svojim su izvješćima i aktima objavile kako je u najboljem interesu djece omogućiti im uživanje u sigurnosti i brizi dvoje roditelja, neovisno o njihovom spolu ili seksualnoj orijentaciji.

Među znanstvenicima iz područja psihologije, sociologije i pedijatrije postoji konsenzus kako djeca istospolnih roditelja imaju potpuno jednak i zdrav razvoj kao i djeca heteroseksualnih roditelja. Zaključila je da upravo institucionalna podrška (pr. legalizacija gej brakova) može ubrzati proces društvenog sazrijevanja i smanjenja predrasuda i stigmatizacije prema LGBTIQ osobama, a samim time i sigurniji razvoj djece koja pod restriktivnim i diskriminatornim zakonima odrastaju bez roditelja.

Unatoč međunarodnim konvencijama i sudskim praksama te konsenzusu znanosti, tijela Republike Hrvatske i dalje se prema LGBTIQ parovima ponašaju diskriminatorno čime ispunjavaju želje homofobnih i reakcionarnih društvenih skupina i organizacija koje su spremne parazitirati i na sudbini djece.