EHO, Nekategorizirano

Prvi proizvod pod hrvatskim brendom u robnoj kući Ikea Hrvatska: Društvena igra na kojoj je radilo 8 naših umjetnica slavi žene – i strašno je zabavna

Virginia Woolf, Nada Dimić, Ada Lovelace, Rosalind Franklin, Simone de Beauvoir, Rosa Parks, Marija Jurić Zagorka i još brojne takozvane “strašne žene” pozivaju vas da odigrate na kartu ravnopravnosti!

AUTOR: Karmen Miletić, Jutarnji list

Fierce Women (u prijevodu Snažne žene) društvena je igra koja promiče i slavi doprinos žena društvu te ispunjava slobodno vrijeme na smislen način, educirajući, inspirirajući i osnažujući kroz druženje i zabavu, a uskoro će se moći kupiti u robnoj kući Ikea Hrvatska, i to njezina verzija na hrvatskom jeziku. Igru je razvila udruga K-Zona, najpoznatija po neprofitnom mediju VoxFeminae.net, aktivnom već 13 godina. Prvo izdanje ove kartaške igre bilo je na engleskom jeziku, a sada, kada su dostupne i na hrvatskom, dobile su epitet “strašne”. Prema Hrvatskom jezičnom portalu, izraz strašan u žargonu ima značenje sjajan, poseban, izuzetan, a upravo se u ovom značenju taj termin koristi u nazivu igre. Strašne žene su sjajne, posebne i izuzetne.

– Najpopularnija rubrika na našem portalu upravo je rubrika Strašne žene u kojoj na rođendane žena poput Virginije Woolf, Simone de Beauvior, Marie Curie i drugih objavljujemo njihove biografije. Postavljajući si pitanje kako da još više ljudi sazna za strašne žene, Gabrijela Ivanov, osnivačica K-Zone i velika obožavateljica društvenih igara, došla je na ideju razvoja igre kartama… Originalni gameplay igre, na koji smo iznimno ponosni, razvio je književnik i programer Želimir Periš, a na ilustracijama je radilo osam hrvatskih umjetnica – poručuju iz udruge K-Zona.

One su Ana Kovačić, Branka Nikolić Hollingsworth, Nataša Rašović Bodiš, Rina Barbarić, Sanja Stojković, Tea Šokac, Ivana Štrukelj i Željka Tkalčec, a oslikale su ukupno 60 karata, koje uz ilustracije žena sadrže i njihove kratke biografije. Tako se iz povijesne anonimnosti izvlače žene čija imena i postignuća nikome od nas ne bi trebale biti nepoznata. Na samoj kutiji špila karata nalazi se ilustracija Simone de Beauvoir, francuske filozofkinje i feministkinje, a nju je oslikala Sanja Stojković.

Rad od 3 godine

– Simone je svojevrsni simbol suvremenog feminizma, žena koja je snažno zagovarala jednakost spolova, a najpoznatiji je njen esej ‘Drugi spol’, što je i navedeno u kratkom opisu ispod ilustracije. Oslikana je flomasterom na komadu kartona, kao i ostalih sedam karata koje sam radila za ovaj špil. Sve je nastajalo u više etapa, a počele smo raditi na kartama još prije tri godine. Sada sam za poseban Ikein špil oslikala i jednu Šveđanku, a riječ je o slikarici Hilmi af Klint, začetnici apstraktne umjetnosti – ispričala nam je umjetnica Sanja.

Među strašnim ženama svijeta nalaze se, naravno, i one s našeg područja, a njih je oslikala naša poznata karikaturistica Nataša Rašović.

– Nacrtala sam devet karikatura za karte, od kojih bih posebno izdvojila Mariju Jurić Zagorku, strašnu ženu na čijim sam romanima odrasla, njezina slova bila su moja prva literatura u djetinjstvu, jer je baka na tavanu držala sve njezine romane. Prilikom procesa crtanja za ove karte iznimno sam mnogo naučila o samim ženama, tako mi je, primjerice, vrlo interesantan detalj bio da je nestrašljiva borkinja Nada Dimić, prva partizanka Hrvatske, ubijena u dobi od 19 godina. Nakon godinu dana mučenja, agentima NDH nije otkrila čak ni svoje pravo ime – ispričala nam je umjetnica Nataša.

Znanost, kultura, politika, umjetnost, feminizam, ljudska prava, to su kategorije u koje su podijeljene žene u špilu, a cilj igrača, kojih može biti od jedan do šest, jest skupljati žene po područjima njihova djelovanja.

Vjetar u leđa

– Kada smo 2017. godine predstavili igru javnosti, reakcije su bile i više nego dobre, zbog čega smo u povodu prošlogodišnjeg Međunarodnog dana žena odlučili pokrenuti crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo. Ako posjetite stranicu kampanje, vidjet ćete da je igru Fierce Women podržalo više od 700 osoba iz 40 zemalja diljem svijeta, a kampanja je skupila više od 32.000 dolara. Kako je projekt rastao, osnovali smo i društveno poduzeće FIERCE WOMEN d.o.o., da bismo igru i komplementarne proizvode mogli distribuirati. Igra Fierce Women zasad je dostupna u više od 50 knjižara i dućana u Hrvatskoj, a još 1000 primjeraka po narudžbi je napravljeno i za talijansko tržište (na talijanskom jeziku)”, ponosni su iz K-Zone.

Program Act Grupe “Pokreni nešto svoje” bio im je prvi vjetar u leđa, a prije samo nekoliko mjeseci postali su jedna od pet dobitnica programa “Odvažna/Bold” IKEA-e i MASTERCARD-a te su nagrađeni ugovorom s tvrtkom Ikea Hrvatska. Zahvaljujući tome, društvena igra Fierce Women od 10. prosinca, ne slučajno baš na Međunarodni dan ljudskih prava, naći će se na policama robne kuće IKEA Zagreb, i to ekskluzivno na hrvatskom jeziku. Ovim uspjesima treba dodati i međunarodnu nagradu za društvene inovacije SozialMarie, koju su osvojili u svibnju ove godine.

– Rodna ravnopravnost ljudsko je pravo i u skladu je s našim vrijednostima, a rodno ujednačeni timovi dokazano su uspješniji i kreativniji. Stoga je za tvrtke pametno koristiti taj potencijal! Ipak, nije dovoljno poticati rodnu ravnopravnost isključivo u vlastitoj tvrtki, Ikea želi pridonijeti i osnaživanju ravnopravnosti u društvu. Naš je utjecaj snažniji kada to činimo u partnerstvu s drugima, a primjer toga je i natječaj Odvažna koji će pridonijeti osnaživanju ženskih poduzetnica i njihovom poslovnom uspjehu – istaknula je Hilde Van Criekinge, direktorica korporativnih komunikacija i održivog razvoja u tvrtki Ikea Jugoistočna Europa.

Dodajmo i da će IKEA sav prihod od prodaje “Strašnih žena” uložiti upravo u fond Odvažna.
Preuzeto sa portala Jutarnji