Nekategorizirano, Rad udruga

Reciklirani sapuni su vid cirkularne ekonomije koristan za sve društvene slojeve zajednice

Otpad od sapuna može zadovoljiti pet do šest kvalitetnih radnih mjesta za osobe s invaliditetom
Otpad od sapuna može zadovoljiti pet do šest kvalitetnih radnih mjesta za osobe s invaliditetom

Ulična promocija recikliranih sapuna radnog centra prvog hrvatskog pogona za reciklažu sapuna koji educira i zapošljava osobe s invaliditetom u subotu, 18. lipnja je održana na placi u Gružu. Riječ je o projektu kojim se povećava zapošljivost osoba s invaliditetom, a istovremeno se uklanja otpad koji generira hotelski sektor, prenosi Portal Oko.

Sapune i brošure Dubrovčanima su dijelile zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, županijska pročelnica Nina Skurić, predsjednica udruge Poseban prijatelj Dženita Lazarević, HNS-ovka Almira Šalaka Avdić, članica HDZ-a Nikica Anić i ostale aktivistice koje su podržale i promovirale projekt.

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani pokrenuli su projekt u sklopu kojeg je uspostavljen pogon za reciklažu sapuna koje su kasnije, u ukrasne vrećice, pakirali štićenici Centra za rehabilitaciju Josipovac. U pogonu se sapuni steriliziraju i obrađuju, a planirano je ponovo usmjeravanje u hotelski sektor i plasiranje proizvoda na tržište.

Predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Ante Raos kazao je kako je ovaj vid cirkularne ekonomije koristan za sve društvene slojeve zajednice.

– Osobe s invaliditetom bi trebale biti jedan od ravnopravnih članova zajednice jer su svojim radom, zalaganjem i znanjem pokazali kako u ovakvom zanimanju mogu na kvalitetan način doprinijeti razvoju zajednice te tako ostvariti ekonomsku slobodu – rekao je Raos posebno istaknuvši kako je važno pokazati put kvalitetnog sortiranja otpada i zapošljavanja onih koji rijetko dobiju priliku na tržištu rada.

Raos smatra kako je ovaj projekt iznimno važan jer u Hrvatskoj ima oko 60 tona otpada u obliku sapuna što može zadovoljiti, prema njegovim riječima, pet do šest kvalitetnih radnih mjesta za osobe s invaliditetom.

– Uspjet ćemo onoliko koliko nam bude stalo, ali potrebna nam je pomoć institucija na nacionalnim, regionalnim i lokalnim razinama. Ovo je dobar i kvalitetan proizvod, a ja, kao i sve druge osobe s invaliditetom razmišljam pozitivno. Želimo pokazati zajednici da u teškim uvjetima, kroz određene aktivnosti, mogu se dati prilike svim pojedincima bez obzira na fizičke i intelektualne izazove koje imaju – rekao je predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije Ante Raos.

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić smatra kako je projekt važan jer društvo ima dvostruku dobit od njega.