Hrvatska, Nekategorizirano

Okrugli stol okupio sve vodeće dionike razvoja društvenog poduzetništva

Na slici: Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, foto NZRCD
Na slici: Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, foto NZRCD

U srijedu je u organizaciji udruge Visoki jablani iz Rovinja i Centar UP2DATe iz Zagreba održan okrugli stol „Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj“. Okrugli stol je organiziran u okviru projekta REPlast 3D koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a okupio je više od stotinu predstavnika društvenih poduzetnika iz cijele Hrvatske.

Na okruglom stolu su izlagali Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, Mihaela Jović Karašin, predsjednica udruge Visoki jablani i voditeljica projekta REPlast 3D, prof. dr.sc. Neven Šerić, profesor s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Teodor Petričević, direktor Konzorcija društvenih poduzeća ACT Grupa, Ivan Božić, upravitelj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova, dr. sc. Marko Jelić, gradonačelnik Knina i Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Voditeljica projekta REPlast 3D  Mihaela Jović Karešin, u uvodnom izlaganju je iznijela osnovne informacije o projektu kojem je cilj izgradnja kapacitete partnerskih udruga za pokretanje društvenog poduzeća za sekundarno zbrinjavanje plastičnog otpada reciklažom plastike i proizvodnjom filamenta (punjenja) za 3D printere. Projekt se provodi u suradnji s gradom Kninom i uključio je 15-ak nezaposlenih, osoba s invaliditetom, žena i mladih. Uz aktivnosti vezane uz projekt Jović Karašin je naglasila da udruga Visoki jablani radi i na edukaciji budućih društvenih poduzetnika izdavačkom djelatnosti, poticanjem inovativnog učenja i izravnom izobrazbom ciljanih skupina. Pri tome je najavila izdavanje znanstvene knjige „Marketing društvenog poduzetništva“, što smatra značajnim korakom za daljnji razvoj društvenog poduzetništva.

Prof. dr. Neven Šarić iznio je svoja iskustva kao znanstvenika i praktičara u razvoju poduzetništva te istakao važnost društvenog poduzetništva kao katalizatora povlačenja sredstava iz EU i mogućnost rasterećenja javnih davanja uključivanjem ranjivih skupina na tržište rada.

Teodor Petričević, direktor Konzorcija društvenih poduzeća ACT Grupa, uz izlaganje o dugogodišnjem iskustvu s društvenim poduzetništvom, ukazao je i na izazove koji stoje pred daljnjim razvojem ovog poduzetništva.

Ivan Božić, upravitelj u Socijalnoj zadruzi Humana nova i dr.sc. Marko Jelić, gradonačelnik Knina, podijelili su svoja iskustva poslovanja društvenog poduzeća u uvjetima poslovanja u Republici Hrvatskoj te mogućnostima potpore ovoj vrsti poduzetništva od strane jedinica lokalne samouprave.

Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava istakla je kako je društveno poduzetništvo još uvijek počiva na entuzijazmu pojedinaca i pri tome dodala da isti entuzijazam i sustavnu podršku već niz godina pruža i Ministarstvo rada koje je odgovorno za njegov razvoj na institucionalnoj razini.

U svom je izlaganju spomenula kako su društveni poduzetnici tek pojedinci za koje su se u posljednje vrijeme počela osiguravati financijska sredstva iz europskih fondova. Istaknula je projekte i natječaje koji se planiraju u ovoj godini, kao „Jačanje poslovanja za društveno poduzetništvo – faza I.“ koji će biti objavljen do kraja ožujka 2018. Poziv je planiran u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“, a vrijedit će 40 milijuna kuna.
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u suradnji s Ministarstvom hrvatskim branitelja priprema poziv i za braniteljsku populaciju društvenih poduzetnika, koji se očekuje do rujna.
Ivanković Knežević govorila je i mjerama aktivne politike zapošljavanja, unutar kojih bi mjera za samozapošljavanje mogla biti zanimljiva svim budućim društvenim poduzetnicima, jer ona omogućava udruživanje u zadruge te sredstva i do 270 tisuća kuna.