Hrvatska, Nekategorizirano

Pet najboljih hrvatskih društvenih poduzeća predstavilo svoje poslovne ideje investitorima

foto: ACT grupa
foto: ACT grupa

U utorak, 17. srpnja, održan je Demo Day II kojim je i službeno završena prva godina provedbe novog potpornog programa Akcelerator za društvene poduzetnike. Program je pokrenula ACT Grupa iz Čakovca u suradnji s jednim od vodećih svjetskih mikrofinancijskih fondova, Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) i odjelom Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) koji potiče razvojni utjecaj njegovih investicije, te Erste Bankom i njihovom zakladom Erste Stiftung iz Beča, priopćila je ACT grupa čije priopćenje prenosimo u cjelosti.

Pred stručnim žirijem i (impact) investitorima i kreditorima iz Hrvatske i inozemstva svoje poslovne ideje predstavilo je pet najboljih i najspremnijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj, odabranih nakon dvije razine selekcije te polugodišnjeg intenzivnog rada uz pomoć mentora i savjetnika. To su: Brlog zadružna pivovara (Zadar), Marunuša j.d.o.o. (Knin), ProPuh j.d.o.o. (Zagreb), Socijalna zadruga Humana Nova (Čakovec) te Zelena energetska zadruga (Zagreb).

U prvoj godini provedbe program je osigurao podršku za 15 društvenih poduzetnika (http://akcelerator.dp.hr/#portfolio) koji su uz pomoć mentora razvijali svoje poslovne modele te učili kako uspješno prezentirati projekte potencijalnim investitorima. Tijekom desetomjesečnog intenzivnog rada odabrani timovi su prošli pred-akceleracijsku fazu (u kojem su se bavili prototipiranjem, testiranjem i validacijom rješenja te imali priliku za dodatno povezivanje i umrežavanje) i akceleracijsku fazu programa (razvoj / skaliranje poduzeća, razvoj tržišta, marketing, upravljanje poslovanjem), a program im je osigurao i male financijske potpora za daljnji razvoj njihovih projekata.

ADP_DemoDayII_04U utorak je u Zagrebu je održan ADP Demo Day II, završna prezentacija poslovnih modela i predstavljanje proizvoda/usluga. Stručni žiri u sastavu Jasmina Petrović (EFSE DF / Finance in Motion), Tina Sirotić (Erste banka), Ranko Milić (Eupolis Grupa) i Hrvoje Bogdan (Adizes Southeast Europe) natjecateljima je dao povratne informacije na predstavljene poduzetničke pothvate i savjete za uspješan nastup na tržištu.

Događaju je prisustvovalo više od 50 predstavnika društvenih poduzeća i potpornih organizacija, investitora, financijskih institucija, javne uprave i medija.
U panel diskusiji “Stanje i razvojni potencijali ekosustava za podršku društvenim poduzetnicima u Hrvatskoj i regiji Zapadnog Balkana” održanoj nakon predstavljanja projekata sudjelovali su Mirjana Šakić (Erste Group), Jasmina Petrović (EFSE DF / Finance in Motion), Renata Brkić (Feelsgood SI Venture Fund, World Business Investment Angels Forum), Predrag Borojević (Funky Guerilla) te Stevica Kuharski (Locodels).
Ključni izazovi s kojima se susreću društveni poduzetnici u Hrvatskoj su nedostatak poslovne podrške i otežan pristup financiranju razvoja i rasta. Akcelerator za društvene poduzetnike odgovara upravo na te izazove – društvenim poduzetnicima sa stabilnim poslovanjem osigurava poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata, zaključeno je, između ostalog, na okruglom stolu.
Ukratko o projektima:
Brlog – zadružna pivovara
Rast i razvoj zadarske craft pivovare. Povećanje kvalitete, širenje tržišta, uvođenje novih stilova piva, povećanje kapaciteta proizvodnje.

Marunuša j.d.o.o.
Pokretanje turističke agencije za promociju prirodne i kulturne baštine Knina i okolice.

ProPuh j.d.o.o.
Pokretanje on-line platforme na kojoj spajaju kupce i umjetnike koji od odbačenih predmeta stvaraju nove predmete s funkcionalnom ili estetskom vrijednošću.

Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec
Pokretanje online prodaje potrepština za tvrtke (uredski materijal, radna odijela…) s naglaskom na robu proizvedenu po fair-trade i etičkim/ekološkim principima.

Zelena energetska zadruga
Pokretanje platforme za grupno investiranje u obnovljive izvore energije. Platforma spaja pokretače mini-elektrana obnovljivih izvora energije i ulagače u takve elektrane.