EHO, Nekategorizirano, Rad udruga

Pet najboljih hrvatskih društvenih poduzeća u trećoj fazi Akceleratora za društvene poduzetnike

Foto: ACT grupa
Foto: ACT grupa

U utorak, 24. travnja 2018., odabrano je pet najboljih i najspremnijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj koji ulaze u treću fazu Akceleratora za društvene poduzetnike, novog programa potpore koji je u listopadu pokrenula ACT Grupa iz Čakovca.

To su: Brlog zadružna pivovara (Zadar), Marunuša j.d.o.o. (Knin), ProPuh j.d.o.o. (Zagreb), Socijalna zadruga Humana Nova (Čakovec) te Zelena energetska zadruga (Zagreb).

Svi navedenim timovima osigurana je tromjesečna poslovnu podršku (razvoj / skaliranje poduzeća, razvoj tržišta, marketing, upravljanje poslovanjem) te male financijske potpora za daljnji razvoj njihovih projekata, a sve će završiti u srpnju kada će ovih pet društvenih poduzetnika imati priliku prezentirati svoje poslovne pothvate pred investitorima i kreditorima.

Akcelerator za društvene poduzetnike pokrenut je u suradnji s jednim od vodećih svjetskih mikrofinancijskih fondova, Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) i odjelom Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) koji potiče razvojni utjecaj njegovih investicije, te Erste Bankom i njihovom zakladom Erste Stiftung.

Foto: ACT grupa
Foto: ACT grupa

Ključni izazovi s kojima se susreću društveni poduzetnici u Hrvatskoj su nedostatak poslovne podrške i otežan pristup financiranju razvoja i rasta. Akcelerator za društvene poduzetnike novi je program potpore koji odgovara upravo na te izazove – društvenim poduzetnicima sa stabilnim poslovanjem osigurava poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata.

“Ovaj program, kao i druge inicijative koje pokrećemo unutar ACT Grupe, daje direktan doprinos jačanju kapaciteta i vidljivosti aktera društvene ekonomije u Hrvatskoj i njihovog društvenog utjecaja. Iznimno smo zadovoljni suradnjom s partnerima s kojima smopokrenuli Akcelerator, a posebno nas raduje visoka razina posvećenosti i motiviranost uključenih timovima za učenje i razvoj njihovih poduzetničkih inicijativa” – pojasnio je na tiskovnoj konferenciji Teo Petričević iz ACT Grupe.