EHO, Nekategorizirano

Uz pomoć EU projekta INNO-WISEs društvena poduzeća za radnu integraciju mogu postati konkurentnija na tržištu

Više od sto europskih društvenih poduzeća za radnu integraciju (WISEs), među kojima, primjerice, i čakovečka društvena poduzeća Socijalna zadruga Humana nova, Centar za pomoć u kući Međimurske županije, ACT Konto d.o.o. i Poljoprivredna zadruga Domači vrt, sudjelovalo je u projektu INNO-WISEs. Nakon tri godine rada na implementaciji tehnoloških inovacija u WISE-ovima i pomaganju da usvoje nove modele upravljanja, projekt završava dvodnevnim webinar maratonom s desetak online predavanja na nekoliko jezika. Cilj mu je bio objasniti ulogu koju tehnološki alati imaju u premošćivanju digi-talnih i konkurentskih razlika u tim poduzećima – koja imaju izrazito važnu društvenu ulogu u pomaganju obespravljenim osobama da uđu na tržište rada. Spomenuta društvena poduzeća djeluju u različitim područjima, od poljoprivrede i proizvodnje lokalne hrane, ugostiteljstva, čišćenja, pružanja pomoći u kući, preko ponovne uporabe i recikliranja otpada, pa sve do održivog turizma, navodi se u priopćenju ACT grupe koje prenosimo u cjelosti:

Projekt je financiran iz programa Interreg Central Europe za razdoblje 2014.-2020., a koordinirao ga je Fondazione Politecnico di Milano, okupljajući 12 partnera iz pet različitih zemalja (Italija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Belgija), uključujući ACT Grupu i Međimursku županiju te Institut Ivo Pilar iz Zagreba.

Obzirom na razvijene alate, glavni rezultat ovog europskog projekta je internetska platforma koju mogu besplatno koristiti sva društvena poduzeća (za radnu integraciju), ali i svi drugi zainteresirani gospodarski subjekti – https://wisebusiness.eu/. Platforma je na sedam jezika i sadrži izbor digitalnih alata koji su posebno dizajnirani za pomoć WISE-ovima u njihovom tehnološkom rastu, organiziranom prema njihovom sektoru. Sadrži i bazu znanja koja sadrži lekcije posebno dizajnirana za WISE-ove kao i za MOOC. MOOC (Massive Online Open Course) koristi tehnike učenja u stilu upravljanja kako bi podučio kako pojednostaviti svoje proizvodne procese i poboljšati njihovu učinkovitost i poslovni pristup nudeći opipljive marketinške alate specifične za svaki poslovni sektor.

„Osobe s invaliditetom jedna su od najugroženijih skupina na tržištu rada – stopa njihove nezaposlenosti znatno je viša u odnosu na opću populaciju. U EU je zaposleno oko 47% osoba s invaliditetom u usporedbi sa 72% opće populacije. Kao što se vidi u našem primjeru, WISE-ovi se mogu boriti protiv tih stopa nezaposlenosti – mi igramo važnu ulogu u promicanju društvene uključenosti i zapošljavanja ugroženih skupina u društvu.“, rekla je Sandra Magdalenić, direktorica društvenog poduzeća ACT Konto d.o.o.

„S druge strane, društvena poduzeća poput našeg suočavaju se sa znatnim nedostatkom kvalificirane radne snage. Stoga je svaka aktivnost koja se bavi tim slabostima poboljšavanjem naših kapaciteta i znanja više nego dobrodošla. Projekt INNO-WISEs prepoznali smo kao sjajnu priliku za učenje i stjecanje novih vještina, ali i za digitalnu transformaciju našeg poslovanja.“

Projekt je radio na jačanju veza između društvenih poduzeća i javnih vlasti u različitim regijama u kojima djeluje. U Međimurju su, primjerice, projektni partneri radili s lokalnim dionicima na konsolidaciji i izradi novih smjernica kako bi se omogućili bliži kontakti i bolje zadovoljenje potreba jednih i drugih.