Hrvatska, Nekategorizirano

EU projekt Finance4SocialChange promiče razvoj tržišta ulaganja s društvenim utjecajem

Pokrećete ili razvijate poduzetnički poduhvat? Poduhvat koji osim uspjeha na tržištu ima i potencijal stvaranja pozitivnog utjecaja na društvo ili okoliš? Potrebna su vam financijska sredstva? Za vas su onda prava adresa investitori, financijske institucije i poslovni anđeli kojima je uz financijski povrat važno da svojim proizvodima i uslugama doprinosite rješavanju društvenih ili okolišnih problema, navodi se u priopćenju ACT Grupa koje prenosimo u cjelosti.

Ulaganje s društvenim utjecajem je relativno novi oblik financiranja koji postaje sve vidljiviji i popularniji među investitorima i poduzetnicima, posebno stoga što povezuje kapital i stručnost privatnog, javnog i neprofitnog sektora.

Međutim, Dunavska regija, kojoj pripada i Hrvatska, i dalje znatno zaostaje za globalnim trendovima u području poslovanja i ulaganja s društvenim utjecajem. Procjenjuje se da je tek 2% globalnih investicija s društvenim utjecajem (tržište od oko 450 milijardi EUR u 2019. godini) usmjereno prema poduzeća iz Dunavske regije.

Kako bi se potaknuo razvoj tržišta ulaganja s društvenim utjecajem kroz praktična rješenja, 2018. godine pokrenut je projekt Finance4SocialChange, podržan od strane EU kroz prekogranični program Interreg Danube. Finance4SocialChange projekt okuplja partnere iz 12 zemalja Dunavske regije i promiče međusobno učenje između poduzeća i investitora u projekte s društvenim utjecajem, poduzetničkih potpornih institucija te donosioca odluka i javnih politika na nacionalnoj i regionalnoj razini. Koordinator projektnih aktivnosti u Hrvatskoj je ACT Grupa, pionir društvenog poduzetništva i potporna organizacija za razvoj društvenog / impact poduzetništva.

U okviru projekta provedeno je istraživanje o oblicima i programima financijske podrške koji su dostupni za poduzeća s društvenim utjecajem iz Dunavske regije te su dane preporuke za poticanje njihovog razvoja i spremnosti za ulaganja. Sažetak istraživanja i više informacija dostupno je na  www.interreg-danube.eu/approved-projects/finance4socialchange/section/press-releases-media-articles.

Kako bi dodatno potaknula razvoj sektora, ACT Grupa će uskoro objaviti poziv poduzećima na Business Plan Competition. Sudjelovanje na natjecanju će omogućiti poduzećima unaprjeđenje njihovih poslovnih planova te povezivanje s potencijalnim investitorima i financijskim institucijama koji ulažu u razvoj poduzetništva s pozitivnim društvenim utjecajem. Više informacija biti će uskoro dostupno na web stranicama www.act-grupa.hr te www.facebook.com/actgrupa.