Hrvatska, Nekategorizirano

Konferencija o društvenom poduzetništvu i Sajam društvenih poduzetnika na Europskom trgu i u Kući Europe u Zagrebu

FierceWomen, ACT Grupa i K-zona/VoxFeminae uvjerit će vas da je dobar posao moguć i u Hrvatskoj. Posjetite nas, u petak 27. svibnja 2022. na Europskom trgu i u Kući Europe na konferenciji o društvenom poduzetništvu i sajmu društvenih poduzetnika – Dobar posao u Hrvatskoj, koji se održavaju u okviru 16. Vox Feminae festivala!

Cilj događanja je potaknuti razgovor o društvenom poduzetništvu te pružiti društvenim poduzećima prostor da predstave svoje proizvode i socijalne usluge što većem broju građana. Radi se o društvenim poduzećima čiji cilj poslovanja nije isključivo profit već pozitivan društveni utjecaj te pružanje pomoći osobama u riziku od društvene isključenosti.

SAJAM DRUŠTVENIH PODUZETNIKA, Europski trg, 10:00 – 20:00 sati
U okviru sajma, svoje proizvode i usluge, predstavit će:
▪️ Humana Nova – socijalna zadruga koja zapošljava društveno isključene osobe koje od tekstilnih viškova stvaraju nove vrijednosti, a od novih materijala šivaju proizvode u koje je utkano zadovoljstvo ljudi, prirode i zajednice.
▪️ Kalliopi– održivo društvo iz Gračaca koje zapošljava dugotrajno nezaposlene žene iz zajednice koje rade na proizvodnji i prodaji visokokvalitetnih obućarskih proizvoda od najkvalitetnijih materijala.
▪️ ZEZ – Zelena energetska zadruga čiji je cilj pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije. ZEZ putem solarne energije osigurava i struju potrebnu za održavanje sajma, a tom prilikom svi zainteresirani građani moći će saznati više o servisu Na sunčanoj strani, kroz koji zadruga pruža podršku u realizaciji sunčanih elektrana za kućanstvo.
▪️ ROUM – centar za spašavanje odbačenih predmeta, Romske organizacija mladih Hrvatske (ROM HR), gdje se Romi i umjetnici okupljaju kako bi medotom nadciklaže od otpada stvorili unikatne predmete za dizajn interijera.
▪️ FIERCE WOMEN – društveno poduzeće osnovano s ciljem razvoja proizvoda i usluga koji promiču rodnu ravnopravnost i društvenu pravednost, poznato po društvenoj igri Fierce Women.
▪️ ACT Printlab – neprofitno društveno poduzeće, grafički i web dizajn studio, koji partnerima (organizacijama civilnog društva, društvenim poduzećima…) nudi profesionalne, kvalitetne, inovativne proizvode i usluge koji prate/odgovaraju potrebama partnera (i zajednice).
▪️ ACT Konto – neprofitno društveno poduzeće specijalizirano za pružanje stručnih i kvalitetnih knjigovodstveno-računovodstvenih usluga.
▪️ ARYA – brend rođen iz potrebe za adekvatnim rubljem nakon mastektomije.
▪️ HUKI – poduzeće specijalizirano za organizaciju događaja, promociju poduzetništva i inovacija, razvoj društva i društvenih inovacija te edukaciju o novim i kreativnim načinima rješavanja suvremenih izazova.
▪️ Najbolje lokalno – poljoprivredna zadruga koja uključuje više od 25 proizvođača s preko 200 različitih proizvoda.
▪️ Impact house – poduzeće koje se bavi analizom, inovacijom, mjerenjem i upravljanjem pozitivnim društvenim utjecajem.

KONFERENCIJA O DRUŠTVENOM PODUZETNIŠTVU, Kuća Europe, Augusta Cesarca 4 
RASPORED:
▪️ 10:00 – 11: 30
Europski Akcijski plan za društvenu ekonomiju – što i kako u Hrvatskoj?
Na panelu će se predstaviti i raspravljati o Akcijskom planu za društvenu ekonomiju (SEAP – Social Economy Action Plan), rezultatima istraživanja Europski monitor društvenih poduzeća za Hrvatsku za razdoblje 2021-2022, te o preporukama i konkretnim akcijama koje su potrebne da se razvije poticajni ekosustav za razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj.
Sudjeluju: Jelena Anđelić (ACT Grupa) – Europski Akcijski plan za društvenu ekonomiju, Davorka Vidović (Fakultet političkih znanosti) – Europski monitor društvenih poduzeća za Hrvatsku, Tomislav Tomašević (gradonačelnik Grada Zagreba) ili Danijela Dolenec (zamjenica gradonačelnika), Dragan Jelić (državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike)
▪️ 12:00 – 13:00
Sve moram sama
Sudionice panela su male poduzetnice koje na tržištu nisu mogle pronaći rješenje za svoje potrebe, pa su same izmislile, a neke i patentirale proizvode koji su im trebali te ih učinile dostupnima i svima ostalima kojima su potrebni.
Sudjeluju: Simona Augustić, Simona Fabijanović i Slobodanka Poštić.
▪️ 13:00 – 14:00
Pauza za networking, obilazak sajma društvenih poduzeća i/li ručak
▪️ 14:00 – 15:00
Odgovorno poslovanje i podrška poduzetnicima – jer poduzetnici čine ekonomiju, a održivo i impact poslovanje omogućavaju budućnost!
IKEA i ERSTE banka, kao društveno odgovorne kompanije s implementiranim DOP – društveno odgovornim poslovanjem, s ACT Grupom, kao vodećom organizacijom za potporu impact orijentiranom poslovanju, raspravljaju o akceleratorima, programima i potporama za društvena poduzeća i impact oriented male biznise. Svoje iskustvo ulaganja u razvoje projekte na Baniji podijelit će i Zaklada Solidarna.
Sudjeluju: Tina Sirotić (Erste banka), Mihaela Kovaček Pejić (Ikea), Marina Škrabalo (Zaklada Solidarna) i Stjepan Mikec (ACT Grupa)
————————————————————————-
Događanje se održava uz uz podršku HRPSOR-a i Ureda EU parlamenta u Hrvatskoj te pod pokroviteljstvom Ureda gradonačelnika Grada Zagreba. Struju potrebnu za održavanje sajma osigurat će Zelena energetska zadruga uz pomoć solarne energije.
Konferencija o društvenom poduzetništvu i sajam društvenih poduzetnika – Dobar posao u Hrvatskoj – realizirani su u okviru projekta Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje (UP.02.3.1.03.0063).
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost FIERCE WOMEN d.o.o.