Hrvatska, Nekategorizirano

Društveno poduzetništvo i društvenopoduzetnički pothvat

program jako_crProgram regionalnog razvoja i jačanja sposobnosti organizacija civilnog društva  na lokalnoj i regionalnoj razini pokrenula je krajem 2006. godine Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Cilj programa je podržati stvaranje učinkovitijeg nevladinog, neprofitnog sektora te aktivnog građanstva u Republici Hrvatskoj. Od 2013. godine program se provodi pod nazivom Program regionalnog razvoja civilnoga društva i lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj – Program JAKO.

Program je jedan od ukupno 5 programa regionalnog razvoja (JAKO, E-misija, MRRAK, Step, Šalter) koji se provode na području Republike Hrvatske, a provodi ga udruga ACT Grupa na području sjeverozapadne Hrvatske, odnosno u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj te Koprivničko-križevačkoj županiji. Njegova je vizija održivi sustav podrške civilnom društvu u SZ Hrvatskoj temeljen na realnim potrebama i resursima.

U sklopu programa će se u Koprivnici, 11. te 19. travnja održati trening “Uvod u društveno poduzetništvo i razvoj poslovnog modela društvenopoduzetničkog pothvata”.

– Poslovni planovi s 50-ak stranica netestiranih pretpostavki ne funkcioniraju. Propada 9 od 10 novih proizvoda, a 66% novih poduzeća drastično mijenja plan. U današnje vrijeme neizvjesnosti potrebna je brzina, učenje, fokus, mjerenje ponašanja kupaca, uključivanje korisnika u razvoj proizvoda, provjeravanje proizvoda i tržišta te promjene plana. Društvena poduzeća se moraju izboriti na tržištu nudeći proizvod koji korisnik stvarno treba, a kupac je voljan platiti – naglašavaju organizatori treninga koji je namijenjen osobama s idejom za novim društvenopoduzetničkim proizvodom te društvenim poduzetnicima koji žele unaprijediti znanje razvoja poslovnih modela.

Nakon treninga sudionici će znati definirati karakteristike i primjere društvenih poduzeća, primijeniti lean startup metodologiju (razvoj kupaca, fokusiran rad bez rasipanja, design thinking), dokumentirati poduzetničku ideju na platnu poslovnog modela (lean canvas) te sistematski istestirati poslovni model.

Voditelj treninga je Stjepan Mikec, izvršni direktor ACT Grupe.

Dakle, trening će se održati u Koprivnici, u utorak 11. i u srijedu, 19 travnja od 9 do 16 sati u velikoj dvorani Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce (Hercegovačka bb, 1. kat). Sudjelovanje je obavezno oba dana.

Prijaviti se možete OVDJE.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kontinuirano financira Program regionalnog razvoja i provodi ga kroz partnerstvo s drugim neprofitnim organizacijama (Regionalnim centrima) osposobljenim i stručnim u području pružanja potpore i usluga za razvoj civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

Maja Celing Celić