Nekategorizirano

Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!

Knjigu su predstavile Mihaela Jović Karešin, Gordana Glibo te Dženita Lazarević
Knjigu su predstavile Mihaela Jović Karešin, Gordana Glibo te Dženita Lazarević

Projekt „Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!“, kojeg u partnerstvu provode Centar UP2DATE iz Zagreba, Udruga Visoki jablani iz Rovinja i Udruga Poseban prijatelj iz Dubrovnika, predstavljen je 5. travnja u Europskom domu u Dubrovniku.

Temeljna projektna aktivnost je provedba interaktivnih radionica za osnovnoškolce, učenike petih razreda dviju dubrovačkih osnovnih škola: OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića, te učenike svih razreda OŠ Braće Glumac s Lastova.

Cilj projekta je širenje kulture tolerancije i razumijevanje „drugog i drugačijeg“ među osnovnoškolcima, a osnovna ideja je prevenirati i suzbijati diskriminaciju i vršnjačko nasilje senzibiliziranjem djece i mladih za potrebe, ali prvenstveno za sposobnosti i kapacitete njihovih vršnjaka s poteškoćama u razvoju.

Kao pomoćno nastavno sredstvo za ovu neformalnu edukaciju, Udruga Visoki jablani prevela je i publicirala pustolovni dječji roman „Štagalj na jezeru Gun“, američkih autora Johnniea Tuitela i Sharon Lamson, čiji je glavni junak jedanaestogodišnji dječak s cerebralnom paralizom.
Ovim dječjim krimićem, kojeg će djeca obraditi kao izbornu lektiru, ujedno je pokrenuta i nova dječja biblioteka Visoki jablani za ljudska prava i jednake mogućnosti.
U suradnji s Centrom za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE, knjiga je istovremeno objavljena u tiskanom i u digitalnom formatu prilagođenom slijepim osobama i svima onima koji iz različitih razloga ne mogu čitati standardnu tiskanu knjigu, i to po prvi puta u Hrvatskoj.
 Knjigu su predstavile urednica Biblioteke Visoki Jablani Mihaela Jović Karešin, lektorica Gordana Glibo te predsjednica Udruge Poseban Prijatelj Dženita Lazarević. U ime Grada Dubrovnika, prezentaciji je nazočio stručni suradnik za politike prema mladima u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Marko Grgurević.
Projekt „Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti!“ sufinanciraju Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta s 50.000 kuna i Grad Dubrovnik s 24.000 kuna.