EHO, Nekategorizirano

Riječanka osuđena zbog zanemarivanja vlastite majke. Novi zakon to tretira kao – nasilje u obitelji

Rijecanka-osudena-zbog-zanemarivanja-vlastite-majke.-Novi-zakon-to-tretira-kao-nasilje-u-obitelji_ca_largeNebriga o starijim roditeljima od početka ove godine je nasilje koje se kažnjava, a u ovom slučaju kći je, pojasnili su nam u riječkom Centru, dobila uvjetnu kaznu (od tri mjeseca zatvora), jer je i sama shvatila da mora promijeniti svoje ponašanje.

Autor: Jagoda Marić, Novi list

Uvjetna kazna od tri mjeseca zatvora, rezime je jednog slučaja zanemarivanja starije osobe, odnosno roditelja, na području riječkog Centra za socijalnu skrb.

Vjerojatno je riječ o jednoj od prvih kazni izrečenih za zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi, što se od početka ove godine u Hrvatskoj tretira kao nasilje u obitelji, koje se kažnjava s deset tisuća kuna ili najmanje 45 dana zatvora. Nebriga o starijim roditeljima tako je postala nasilje koje se kažnjava.

U ovom slučaju kći je, pojasnili su nam u riječkom Centru, dobila uvjetnu kaznu, jer je i sama shvatila da mora promijeniti svoje ponašanje, čak i ako je za neke razmirice bila kriva njezina majka. Riječki Centar dobio je povratnu informaciju o sudskom epilogu u ovom slučaju, a inače su od početka godine njihovi djelatnici imali sedam slučajeva zanemarivanja u obitelji.

U četiri slučaja oni su pokrenuli prijavu, u dva slučaja učinili su to članovi obitelji jer su smatrali da njihova braća ili sestre zanemaruju roditelje, a u jednom slučaju je sestra, osoba s invaliditetom, prijavila brata za zanemarivanje. Tako je na području riječkog Centra koji ima podružnice u Čabru, Delnicama i Vrbovskom prošlo prvih deset mjeseci primjene novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno odredbe o zanemarivanju, koje se tretira kao nasilje.