Inicijative, Nekategorizirano

RODA: Radna skupina za Rodilišta – prijatelje majki BEZ predstavnica korisnica!

Ministru Nakiću su u udruzi predložile imenovanje predstavnice udruge Roda, Daniele Drandić
Ministru Nakiću su u udruzi predložile imenovanje predstavnice udruge Roda, Daniele Drandić

U ponedjeljak 25. travnja, svega četiri dana prije Rodine konferencije o porodu prePOROD 2016. održanog pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, ministar zdravlja doc. dr. sc. Dario Nakić donio je odluku o osnivanju radne skupine za izradu kriterija za implementaciju i provedbu pilot projekta Rodilište – prijatelj majki, pišu u udruzi Roditelji u akciji.

Pozdravljamo ovu odluku koja za cilj ima donošenje kriterija za provedbu inicijative Rodilište – prijatelj majki do 31. prosinca 2016. godine, ali izražavamo i ozbiljnu zabrinutost i nezadovoljstvo činjenicom da u radnu skupinu nije uključena predstavnica ni jedne udruge koja predstavlja korisnice, trudnice, rodilje i majke, i zagovara prava onih na koje se inicijativa odnosi.

O našem nezadovoljstvu i zabrinutosti zbog neuključivanja predstavnica korisnica u radnu skupinu za izradu kriterija za implementaciju i provedbu pilot projekta Rodilište – prijatelj majki, obavijestile smo dopisom 29. travnja i samog ministra Nakića te predložile imenovanje predstavnice udruge Roda, Daniele Drandić, voditeljice programa Reproduktivna prava za članicu ove skupine.

Udruga Roda je od samih svojih početaka rada, od 2001. godine, zagovarala provedbu ovakvog programa. Već 2002. godine smo s Ministarstvom zdravlja i tadašnjim Državnim zavodom za zaštitu obitelji i materinstva i sa dva od navedena tri rodilišta koja će biti uključena u pilot projekt zagovarali uvođenje ovakvih smjernica.

U daljnjih 14 godina našega rada potaknule smo mnoge promjene u pristupu skrbi i djetetu i majci, zagovarajući partnerski odnos, te pravo žena, korisnica usluga, na uvažavanje njihovih izbora. Posljednje dvije godine aktivno smo posvećene uvođenju inicijative Rodilište – prijatelj majki u hrvatska rodilišta, o tome smo organizirale stručna predavanja i gostovanja s razmjenom iskustava iz inozemstva, te smo ovogodišnju konferenciju o porodima posvetile upravo temi prePOROD – Rodilišta prijatelji majki – vrijeme je, čiji pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja koje je inicijativu Rodilišta – prijatelji majki prepoznalo kao zajednički cilj stručnjaka i korisnica.

Pripreme za provođenje pilot projekta Rodilišta – prijatelj majki intenzivirale su se nakon akcije #PrekinimoSutnju koju je na društvenim mrežama pokrenula udruga Roda u prosincu 2014. godine.

Iskustva koja su žene iznosile tijekom akcije, a s kojima nam se i danas javljaju pokazuju da određeni broj žena tijekom poroda prolazi traumatično, pa i ponižavajuće iskustvo, a anketa koju je udruga Roda provela tijekom 2015. godine pokazala je da se nakon takvog iskustva čak trećina žena ozbiljno ne razmišlja o sljedećoj trudnoći. Ovakva iskustva podupiru lošu demografsku sliku Hrvatske.

Zato je jedan od zaključaka koji je udruga Roda poslala organizatorima skupa Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda koji su stručna ginekološka društva održala na Plitvicama 8. i 9. travnja 2016. bio i da rodilišta hitno trebaju početi uvoditi i provoditi 10 Koraka za rodilišta prijatelji majki i djece, prema smjernicama FIGO i ICM.

Rodina nastojanja podupire i Komisija za ukidanje svih oblika diskriminacije nad ženama pri UN-u (CEDAW) koja je u kolovozu 2015. godine izdala preporuke za Republiku Hrvatsku temeljem naših primjedbi koje su uključivale diskriminaciju i nasilje koje se vrši nad ženama u trudnoći i porodu.

Zbog svega nabrojanoga, Roda je pozdravila konkretiziranje nastojanja u provedbi inicijative Rodilišta – prijatelji majki kroz osnivanje i rad radne skupine. Međutim, nezadovoljne smo i zabrinute činjenicom da u radnu skupinu nije uključena naša predstavnica, tj. da nije uključena predstavnica nijedne udruge koja predstavlja korisnice, majke, i zagovara prava onih na koje se inicijativa odnosi.

Smatramo da je Roda svojim angažmanom u ovom području, pokazala da je kvalitetna partnerica u provedbi promjena i prilagodbi zdravstvenoga sustava kako bi svakoj ženi bilo omogućeno pravo na pozitivno iskustvo rađanja i suosjećajnu skrb osposobljenog i stručnog osoblja koje prepoznaje jedinstvenost svake žene, obitelji i novorođenčeta, te im pruža dostojanstvenu individualiziranu skrb, pravo koje upravo FIGO traži za svaku ženu.

Uvrštavanje predstavnice udruge Roda u rad ove radne skupine, kao jedine organizacije koja se ovom temom bavila zadnjih godina, koja je javnu raspravu o ovoj inicijativi i stavila na dnevni red, te sustavno u Hrvatsku dovodi stručnjake (uključujući i predstavnike FIGO-a) koji imaju iskustvo uvođenja ove inicijative u rodilišta, pokazalo bi i stvarnu spremnost provoditelja inicijative Rodilišta – prijatelji majki na suradnju i uvažavanje žena, trudnica i rodilja.

Vjerujemo da će Ministarstvo zdravlja i sam ministar Nakić uvidjeti važnost uključivanja predstavnica udruga koje predstavljaju glas korisnica, trudnica i žena u porodu i prekinuti njihovo sustavno ignoriranje od strane (dijela) stručne javnosti i mjerodavnih tijela koje se događa unatoč činjenici da o ovoj, za sve žene u Hrvatskoj važnoj temi, zadnjih godina govori i podsjeća samo Roda.

Iskreno smo uvjerene da će odluka o imenovanju naše predstavnice u radnu skupinu doprinijeti većem razumijevanju i uvažavanju potreba žena koje rađaju, pa time i kvaliteti rezultata rada ove skupine, što nam je zajednički cilj.