Nekategorizirano, Stajališta

Rodna ravnopravnost napreduje unatoč pravnim i društvenim preprekama

zene_crZemlje diljem svijeta ostvaruju napredak u području rodne ravnopravnosti, no pravna diskriminacija i društvene norme sprječavaju napredak, rekli su u petak iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

U izvješću povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, organizacije koja se sastoji od 36 uglavnom razvijene zemlje, stoji kako zemlje s više rodne ravnopravnosti ostvaruju veći ekonomski napredak.

Trenutna razina diskriminacije smanjuje globalne prihode za 6 bilijuna dolara, odnosno 7,5 posto, stoji u OECD-ovom indeksu društvenih institucija i roda iz 2019. godine.

Međutim, iz organizacije tvrde kako su niže razine diskriminacije rezultat “dugoročnih političkih i socijalnih ulaganja u rodnu ravnopravnost”.

U izvješću se primjećuje promjena stavova tijekom proteklih nekoliko godina gdje se broj žena iz cijelog svijeta koje su smatrale da je obiteljsko nasilje u nekim slučajevima prihvatljivo smanjio s 50 posto iz 2012. na 27 posto 2018. godine.

Od posljednjeg izvještaja iz 2014., 15 zemalja kriminaliziralo je obiteljsko nasilje, 15 zemalja zabranilo je brak djevojčicama mlađima od 18, a osam zemalja uvelo je zakonske obveze za ravnopravnost spolova na izbornim dužnostima.

U izvještaju je rangirano 120 zemalja prema njihovoj razini rodne diskriminacije koja je u prosjeku najniža u Europi te najviša u Africi.

Najuspješnija zemlja je Švicarska koja je ocjenjena s 8 posto na ljestvici od nula do 100, odnosno najmanje do najviše diskriminacije. Hrvatska je na 31. mjestu s 19,3 posto. Najgori rezultat od 64 posto ima ratom zahvaćeni Jemen.

Brojne države Bliskog istoka i sjeverne Afrike nisu rangirane, kao ni Kina.