Nekategorizirano, Svijet

Ruski sud oslobodio nagrađivanog redatelja Serebrenikova iz kućnog pritvora

Serebrennikov-KirillRuski je sud u ponedjeljak objavio kako je oslobodio uz jamčevinu poznatog kazališnog i filmskog redatelja Kirila Serebrenikova koji je bio u kućnom pritvoru od 2017. godine zbog sumnje u pronevjeru državnih sredstava, u slučaju za koji kritičari kažu da je politički motiviran, prenosi Hina.

Pritvor Serebrenikova, nagrađivanog redatelja, uzrokovao je negodovanje liberalne i kulturne elite u Rusiji koja kaže kako je redatelj progonjen zbog svojih radova koji su satirično opisivali opasnu ulogu pravoslavne crkve i vlasti u ruskom društvu.

Istražitelji su optužili Serebrenikova, umjetničkog direktora avangardnog kazališta Gogolj Centar, da je predvodio kriminalnu organizaciju te da je s njima pronevjerio najmanje 1,15 milijuna dolara državnih sredstava. Te optužbe Serebrenikov negira.

“Sada idemo proslaviti”, rekao je Serebrenikov za Interfax agenciju netom nakon donošenja odluke o prekidu kućnog pritvora, u kojem se nalazio još od 23. kolovoza 2017. godine.

“Brzo ću se vratiti, ovo nije psihološki lako, ima puno toga za napraviti. Imamo predstave, probe, i tako dalje”, dodao je Serebrenikov.