EHO, Nekategorizirano

Slavenka Drakulić o napadima na Sonju Biserko

Tekst Sonje Biserko “RS-ratni plijen od kojeg Srbija ne odustaje”, otvorio je sezonu lova na vještice, piše hrvatska književnica Slavenka Drakulić. Za Dodika je Biserko “sramna žena koja uživa sve slobode” navodi se u komentaru Slavenke Drakulić na portalu DW.

Sezona lova na vještice na Balkanu još uvijek traje, kako inače objasniti izraz “sramna žena” kojom je jedna javna osoba, dapače visoki političar, počastila drugu? Dakako, ženu – jer dovoljno je napisati “sramni muškarac” da shvatimo da ovaj pridjev ne ide uz muški rod, pa ispada da samo žene mogu biti sramne, odnosno sramotne.

Svaki lov počinje hajkom, u ovom slučaju verbalnom. “Sramna žena koja uživa sve slobode u Srbiji,” rekao je predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodik, bivši predsjednik Republike Srpske. Koja je to vještica zaslužila ovakvu pogrdu s tako visokog mjesta? Mora da radi o nekoj važnoj osobi, jer neće se takav čovjek baviti sitnišem. I mora da je ta “sramna žena” napravila nešto strašno kad je, nespretno ali jasno pozivajući se na autoritet države, poručio: “To ni jedna država ne bi trpjela, otrovne stvari koje šalje Sonja Biserko…” Dodiku se u optužbi za laganje u cilju sramoćenja zemlje pridružuje i srpski ministar financija Siniša Mali.

Ova hajka, jer nisu oni jedini koji u njoj sudjeluju, reakcija je na tekst predsjednice srpskog Helsinškog odbora za ljudska prava Sonje Biserko. Ona je naime na internetskoj stranici Deutsche Wellea 13. prosinca, u povodu 25. godišnjice Daytonskog sporazuma, objavila tekst, analizu vanjske politike Srbije. Kao i svi takvi tekstovi, zasniva se na pisanju medija i javnim nastupima i govorima političara i brojnim publikacijama. Nema u njemu ničega što javnost u Srbiji nije čula ili se o tome sama osvjedočila.

Cjelokupan tekst dostupan na portalu  Deutsche Welle