Aktivizam, Nekategorizirano

Feministička akcija u Splitu: Sjećamo se zaboravljenih i namjerno prešućenih

Jedan od natpisa
Jedan od natpisa

U srijedu navečer ulice u centru Splita dobile su prijedloge za nova imena, piše Libela.

Skupina feministkinja predložila je preimenovanja nekih od najpoznatijih i najposjećenijih ulica i trgova u ulice i trgove radnica Uzora, radnica i radnika Jugoplastike, Naste Rojc, Zdravke Krstulović, Marije Jurić Zagorke, Ivane Brlić Mažuranić, Lepe Smoje, Sonje Bućan, Marije Braut.

“U jeku turističke sezone kada se govori samo o broju noćenja i procjenjuju od turizma zarađene milijarde odlučile smo se sjetiti onih koje su zaboravljene ili namjerno prešućene.

Radnica i radnika, književnica, umjetnica, novinarki, fotografkinja i borkinja koje su oblikovale i grad i zemlju u kojoj živimo”, objasnile su aktivistkinje.

“Imena žena koja su osvanula na ulicama Splita imena su koja bismo trebali i trebale znati i pamtiti. Ili se, za početak, zapitati koliko tih imena uopće poznajemo?”, poručile su feministkinje koje su sinoć malo uredile splitske ulice.

I dok se s jedne strane noću nude feministički prijedlozi imena ulica, u Splitu, ako ste feminističkih tema željni/e, danas počinje i festival Zgodne žene spašavaju stvar, čije je glavni cilj predstavljanje i promoviranje umjetničkog i kulturnog rada žena.