EHO, Nekategorizirano

Slobodna nedjelja iz trećeg pokušaja?

nedjelja_crDugogodišnji franjevački aktivist i borac za neradnu nedjelju fra Bože Vuleta uopće nije impresioniran činjenicom da je Ustavni sud već dvaput, 2004. i 2009. godine, ukidao zabranu rada nedjeljom. “Ovaj ćemo put uspjeti”, uvjerava Vuleta, inače dopredsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira, udruge koja stoji iza prvog pokušaja zabrane rada nedjeljom 2003. godine, ali i najnovije inicijative za neradnu nedjelju.

Piše: Denis Romac, DW

Vuleta objašnjava da su dosadašnje zabrane rada nedjeljom padale na Ustavnom sudu jer su “prijašnji zakoni kojima je zabranjen rad nedjeljom pisani tako da mogu pasti na Ustavnom sudu”, što, kako kaže, potvrđuju i tadašnji akteri tog procesa. “Ali ako doista postoji politička volja i ako postignemo široki društveni konsenzus o ovom pitanju, onda takav zakon zasigurno ne bi ni završio na Ustavnom sudu, a kamo li da bi ga Ustavni sud poništio”, uvjeren je Vuleta, glavni koordinator nove inicijative za neradnu nedjelju, koja se naziva Hrvatski savez za nedjelju i koja će osnivačku skupštinu imati početkom sljedeće godine.

Dosadašnje zabrane rada nedjeljom pale su na Ustavnom sudu jer je zaključeno da propisivanje zabrane rada nedjeljom ne opravdava proklamirani cilj zaštite radnika zbog previše iznimaka, što je ostale trgovce stavljalo u neravnopravan položaj. Kako bi spriječio takav ishod, Vuleta poziva na dijalog i suradnju sve zainteresirane, poručujući da su otvoreni i za razgovore o iznimkama, kao što su, primjerice, trgovine u turističkim mjestima.

Zasad je iza ove inicijative stalo 16 udruga i ustanova, među kojima su sve četiri sindikalne središnjice, Hrvatski caritas, Centar za promociju socijalnog nauka Crkve i druge udruge, a inicijativu su podržali i predstavnici njemačkog Katoličkog radničkog pokreta i austrijske Katoličke socijalne akademije i Saveza za nedjelju.

Vuleta, međutim, poziva na suradnju i ostale, osobito ženske udruge, koje se inače bave zaštitom ženskih prava, s obzirom na činjenicu da se, kako kaže, upravo radnom nedjeljom krše temeljna ljudska prava i ljudsko dostojanstvo. “Čudimo se što se o ovom pitanju nije oglasila niti jedna udruga koja se zauzima za prava žena u društvu, što je nevjerojatno i nepojmljivo. Nadam se da će ženske udruge u Hrvatskom savezu za nedjelju prepoznati svoje mjesto kako bismo se zajednički zauzeli za obespravljene u našem društvu, a vidimo da su i u tom segmentu žene najranjivija skupina”, kaže Vuleta, koji poziva na suradnju “unatoč ideološkim razlikama”.

Odbacuje interpretacije prema kojima je ova inicijativa “politička akcija” i novo “bojno polje” Crkve. “Riječ je o stereotipima koji se teško iskorjenjuju. Mislim da je ovdje riječ o elementarnim i egzistencijalnim ljudskim pravima i potrebama i kada bismo to previdjeli, mislim da bismo izdali svoju ljudsku odgovornost”, smatra Vuleta, odbacujući i tumačenja da je njihov cilj “odvući građane iz šoping centara u crkve”.

“Nemamo apsolutno nikakvih iluzija da će ljudi sada tobože navaliti u crkve i da ćemo mi skupljati novac koji su oni trebali potrošiti u trgovačkim centrima. Smiješno je i naivno tako nešto uopće pomisliti”, podvlači Vuleta, uvjeravajući kako je glavni, ali i jedini, cilj inicijative pomoći ljudima koji su prisiljeni raditi nedjeljom, a za taj rad nisu adekvatno plaćeni. “Povišica od svega nekoliko kuna za takav rad ponižavajuća je. Nedjelja je dan zajedništva i neophodna je da bi obitelj mogla biti zajedno”, naglašava Vuleta, nudeći još dva valjana argumenta zbog kojih bi što prije trebalo zabraniti rad nedjeljom.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu DW.