EHO, Nekategorizirano

De facto zabrana pobačaja u Poljskoj krši prava žena

Gotovo potpunom zabranom pobačaja Poljska ugrožava živote žena te narušava njihovo fizičko i psihičko zdravlje, upozorili zastupnici u Europskom parlament u utorak.

Presuda poljskog Ustavnog suda kojom je abortus zabranjen u gotovo svim slučajevima osim kada je riječ o silovanju i incestu te kada je ugrožen život majke, dovodi u pitanje poštivanje ljudskih prava žena. Njome je urušena i vladavina prava u Poljskoj, istaknuli su europarlamentarci i predstvnici EU-a u raspravi na plenarnoj sjednici

Ana Paula Zacarias, predstavnica portugalskog predsjedništva Vijeća i portugalska državna tajnica za europske poslove istaknula je pitanje rodne ravnopravnosti u slučaju poljskog zakona.

Iako EU nije nadležna za odlučivanje o pravu na pobačaj, “treba uzeti u obzir da su prava na seksualno i reproduktivno zdravlje temelj poštivanja rodne ravnopravnosti i ljudskih prava”, rekla je Zacarias.

Prema mišljenju mnogih zastupnika, poljska vlada je odlukom o zabrani pobačaja dokazala da se ne zalaže za dobrobit žena, kao ni za jednakost spolova.

Riječ je o vladi koja “želi držati monopol nad istinom, progoniti vlastiti narod te kontrolirati odluke žena”, naglasila je Frances Fitzgerald iz Europske pučke stranke (EPP).

Potencijalna opasnost takve politike krije se u činjenici da će ova odluka natjerati žene na izvršenje pobačaja bez stručnog zdravstvenog nadzora, upozorio je dio zastupnika.

“Dokazano je da zabrane ne dovode do manjeg broja pobačaja već do većeg broja onih pobačaja koji se izvode u nesigurnim uvjetima”, kazao je u raspravi socijaldemokrat Predrag Fred Matić (S&D/SDP).

“Poljska svoje građanke ponovno gura da budu dio ove teške i porazne statistike“, istaknuo je Matić, član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Europska povjerenica za jednakost, Helena Dalli, istaknula je da će „98 posto dosad izvršenih prekida trudnoće, postat će ilegalno“.

U obranu poljskog Ustavnog suda stao je rumunjski zastupnik Cristian Terheş iz redova Europskih konzervativaca i reformista (ECR) naglasivši da „svi govore o pravu žena na pobačaj, ali ne i o pravu nerođene djece na život”.

Poljska je većinski katolička zemlja te ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u Europi zbog čega je sve češće središte prosvjeda i okupljanja nezadovoljnih građana.

Masovni prosvjedi počeli su u Poljskoj 22. listopada kada je Ustavni sud, koji je reformirala vladajuća ultrakatolička stranka Pravo i pravda (PiS), u skladu sa svojim željama, zabranio pobačaje u slučaju teških deformacija fetusa, odlučivši da to nije u skladu s Ustavom. (Hina)