Nekategorizirano, Svijet

EP ponovno prozvao Poljsku zbog de facto zabrane pobačaja

Gotovo godinu dana od de facto zabrane pobačaja u Poljskoj, zastupnici Europskog parlamenta prozvali su tu članicu Europske unije za udar na ljudska prava, a dio zastupnika kritizirao je Komisiju da svoje nedovoljno djelovanje u ovom slučaju pravda argumentom da je to u nadležnosti država članica, prenosi Hina.

Prošlo je gotovo godinu dana od presude poljskog Ustavnog suda kojom se zabranjuje prekid trudnoće u slučaju teških malformacija fetusa. Malformacije fetusa bile su razlog gotovo svih legalno izvedenih prekida trudnoće u Poljskoj 2019. godine, a ovom presudom, pobačaj u Poljskoj dopušten je samo u slučaju silovanja ili incesta te ako je ugrožen život majke.

Većina eurozastupnika složila se da je de facto zabrana pobačaj udar na ravnopravnost spolova, kršenje ljudskih prava i da se zabranom pobačaji neće smanjiti, nego će se u češćoj mjeri odvijati u nesigurnim i opasnim uvjetima. Istaknuli su da je neometan pristup uslugama reproduktivnog zdravstva ključan za zaštitu ženskih prava i rodnu ravnopravnost.

“Negacija seksualnih i reproduktivnih prava na neki način je rodno uvjetovano nasilje i predstavlja kršenje ljudskih prava”, rekla je španjolska zastupnica Zelenih Diana Riba i Giner.

Poljska zastupnica Elzbieta Katarzyna Lukacijewska (EPP) upozorila je da “nijedna zabrana neće spriječiti da se pobačaji odvijaju” i pozvala kolege da daju podršku Poljakinjama.

Hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić i član Odbora za ravnopravnost i ženska prava rekao je da je “naivno” vjerovao da će se ta odluka promijeniti i da se Poljskoj neće trebati objašnjavati “što su ljudska prava i na čemu se temelji EU”.

Poljakinje koje su prošle godine izašle na ulice kako bi se borile za svoja seksualna i reproduktivna prava, sada su izložene prijetnjama smrću, nasilju i zlostavljanju, upozorio je Matić.

Matić je kritizirao Komisiju da se “hrabro skriva iza argumenata nacionalnih kompetencija i konstantno bježi od odgovornosti sankcioniranja Poljske i ostatka družine koji misle da je u redu uzimati europske novce i pritom pljuvati sve europske vrijednosti”. “Njihova dobitna formula vrlo je primitivna, ali učinkovita. Prepotentnost poljske vlade i impotentnost europskih institucija”, dodao je.

Karen Melchior (Renew) rekla je da poljska vlada “zadnjih pet godina napušta vrijednosti koje ujedinjuju Europu” i da su “na udaru” manjinska prava, ženska prava i vladavina prava.

Prozvala je vladajući PiS, koji se redovno spori s EU-om zbog jačanja utjecaja na pravosuđe, da “pokušava ušutkati aktiviste za ljudska prava”.

Povjerenica Komisije za jednakost Helena Dalli ponovila je da pitanje pobačaja nije u nadležnosti EU-a već država članica, ali napomenula da pritom trebaju poštovati temeljna prava.

U raspravi je sudjelovao Anže Logar, predstavnik slovenskog predsjedništva Vijeća i ministar vanjskih poslova. Istaknuo je da je to pitanje u nacionalnoj nadležnosti i rekao da su “pobačaj i reproduktivna prava vrlo složena pitanja iz etičkih i pravnih razloga”.

Socijaldemokratima, liberalima i pučanima suprotstavili su se konzervativni zastupnici, uključujući poljsku zastupnicu Jadwigu Wisiewsku (ECR) iz vladajuće poljske stranke Pravo i pravda.

“Pobačaj nikada neće biti nešto što je pozitivno. To nije ljudsko pravo, nije temeljno pravo, nije nešto za što se treba boriti”, rekla je Wisiewska i prozvala Europski parlament za licemjerje jer redovito kritiziraju Poljsku, ali ne i Maltu, jedinu članicu EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen u svim slučajevima.

Nezavisni eurozastupnik, Mađar Balazs Hidveghi prozvao je kolege s ljevice i rekao im da “nije svaka ljevičarska ideja automatski ljudsko pravo”.