Nekategorizirano, Stajališta

Poljski parlament raspravlja o zakonu koji zabranjuje LGBT prosvjede

Poljski parlament razmotrit će u četvrtak u prvom čitanju prijedlog zakona kojim se želi zabraniti prosvjede za jednakost LGBT osoba, prenosi Hina.

Prijedlog zakona o izmjenama prava na okupljanje predložila je zaklada Život i obitelj aktivistkinje Kaje Godek, koja je prikupila potrebnih 140.000 potpisa.

Amandman kaže da javno okupljanje ubuduće ne smije imati za cilj “dovođenje u pitanje braka kao odnosa između žene i muškarca” ili “promicanje proširenja braka na osobe istoga spola”.

Prosvjedi također ne bi smjeli promicati da se homoseksualnim parovima dopusti posvajanje djece ili “neku drugu seksualnu orijentaciju osim heteroseksualne”.

Prijedlog zakona usmjeren je tako u prvom redu na Povorku ponosa i druge prosvjede LGBT zajednice.

Pokret Štrajk žena, koji je vodio prošlogodišnje prosvjede protiv strožeg zakona o pobačaju, pozvao je na prosvjed protiv tog prijedlog zakona ispred parlamenta pod sloganom “Zona slobodna od mržnje”.

Mnogi političari iz poljske vladajuće stranke PiS otvoreno vode kampanju protiv LGBT zajednice.

Gotovo stotinu poljskih gradova i regija proglasilo se zonama bez LGBT ideologije, većinom na istoku i jugu zemlje. Nedavno se nekoliko regija odreklo tog statusa pošto je Europska komisija suspendirala pregovore o financiranju regija.