Nekategorizirano, Svijet

Poljska prijeti vetom na proračun i plan oporavka zbog prava LGBT osoba

Najmoćniji poljski političar zaprijetio je da će Poljska uložiti veto na europski plan oporavka i dugoročni proračun ako Europska unija ne prestane „ucjenjivati” Poljsku zbog pitanja koja se tiču njezina kulturnog identiteta.

Jaroslaw Kaczynski, potpredsjednik vlade i vođa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), de facto vladar zemljom, kazao je to u razgovoru za poljski dnevnik Gazeta Polska Codziennie objavljenom u srijedu, prenosi Reuters.

Europski čelnici postigli su u srpnju politički dogovor o višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. i planu za oporavak od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali oba paketa mora prihvatiti Europski parlament i moraju ih ratificirati nacionalni parlamenti 27 država članica.

Poljska i Mađarska već su u rujnu zaprijetile da će blokirati plan za oporavak ako se ne odustane od uvjetovanja isplata novca poštivanjem vladavine prava.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je u govoru o stanju Unije u rujnu da u Europskoj uniji nema mjesta „LGBT free zonama”, uputivši izravnu kritiku poljskoj vladi koja želi smanjiti prava LGBT osoba.

Na pitanje hoće li Poljska uložiti veto na proračun i plan oporavka, Kaczynski je kazao: „Bit će veta. Ako se nastavi s prijetnjama i ucjenama, odlučno ćemo braniti vitalne poljske interese”.

„Riječ je o pokušaju da nam se oduzme suverenitet, čak u sferi kulture. Branit ćemo naš identitet… Nećemo dopustiti da nas se terorizira novcem”.

Kaczynskijeva vlada već je dugo u sporu s Europskom unijom koja ju optužuje da potkopava demokratske standarde. Varšava se protivi i primanju migranata te strožim ciljevima za borbu protiv klimatskih promjena.

I Poljska i Mađarska pod istragom su EU-a zbog optužbi da potkopavaju neovisnost pravosuđa i medijske slobode i da ograničavaju rad nevladinih organizacija zbog čega im, barem u teoriji, prijeti oduzimanje prava glasa i suspenzija europskih sredstava.

Pregovore o dugoročnom proračunu koči i Europski parlament tražeći da se osigura više novca za 15 ključnih europskih programa te snažan mehanizam koji bi omogućio sankcioniranje članica koje krše načela vladavine prava.

Diskriminirano 43 posto LGTB osoba

Francuska je pozvala Europsku uniju da „brže i odlučnije” djeluje protiv diskriminacije LGBT osoba u Europi.

Francuska ministrica za jednakost spolova Elisabeth Moreno i državni tajnik za europske poslove Clément Beaune upozorili su u pismu Europskoj komisiji da se po podacima Agencije EU-a za temeljna prava 43 posto LGBT osoba u Europi susrelo s diskriminacijom barem jednom u zadnjih godinu dana.

„Zone bez LGBT ideologije” proglašene u nekoliko gradova u Poljskoj „nedopustivi su napadi na temeljna prava i vrijednosti Unije”, ocijenili su.

„To mora prestati… Treba brže i odlučnije djelovati… Imamo obvezu djelovati jer je u pitanju sama ideja slobode i jednakosti”, naglasili su.

Europska unija uskratila je u srpnju europske subvencije šest poljskih gradova koji su se proglasili „LGBT free zonama”.

To su od 2019. učinili deseci poljskih gradova i sad otprilike trećina stanovnika te zemlje živi u takvim područjima.

Norveška već kažnjava nepoštivanje europskih vrijednosti

I dok EU raspravlja kako sankcionirati kršenja europskih vrijednosti, Norveška to već čini u praksi.

Norveška nije članica Europske unije, ali je usko povezana s Unijom i plaća za pristup europskom tržištu putem velikodušnih grantova 15 ekonomski slabijih država članica u sklopu Europskog gospodarskog prostora (EEA).

No Oslo zadnjih godina uvjetuje isplatu tih bespovratnih sredstava poštivanjem europskih vrijednosti kao što su prava manjina i vladavina prava.

Godine 2014. Norveška je, primjerice, suspendirala sve grantove Mađarskoj, ukupno 214 milijuna eura za proračunsko razdoblje od 2014. do 2021., smatrajući da mađarski premijer Viktor Orban želi imati preveliku kontrolu nad raspodjelom tog novca, kršeći pravila sheme. Grantovi su i dalje suspendirani, prenosi Politico.

U veljači ove godine, Norveška je zamrznula 65 milijuna eura namijenjenih za potporu poljskim sudovima i zatvorima zbog ugrožavanja neovisnosti pravosuđa u toj zemlji.

Potkraj rujna je pak isključila niz poljskih gradova iz programa vrijednog 100 milijuna eura nakon što su oni prošle godine zabranili „LGBT ideologiju”. (Hina)