Nekategorizirano, Svijet

Pedeset veleposlanika u Poljskoj, uključujući i hrvatskog, potpisalo pismo za obranu prava LGBT zajednice

 Pedeset veleposlanika na dužnosti u Poljskoj, među kojima i hrvatski, i predstavnika međunarodnih organizacija kasno u nedjelju objavilo je otvoreno pismo potpore pravima LGBT zajednice u toj zemlji.

“Potvrđujemo temeljno pravo svakog pojedinca izraženo u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima”, stoji u pismu.

“Poštivanje tuđih temeljnih prava… obvezuje vlade da štite svoje građane od nasilja i diskriminacije te da osiguraju da svi imaju jednake mogućnosti”, navode u pismu.

Jedan od potpisnika pisma je i hrvatski veleposlanik Tomislav Vidošević, stoji na web stranici američkog veleposlanstva koje je objavilo pismo.

Prava LGBT zajednice osjetljivo su pitanje u Poljskoj. Tijekom ovogodišnje predsjedničke kampanje Andrzej Duda rekao je na skupu da “se pokušava uvjeriti da su LGBT ljudi, ali to je jednostavno ideologija”.

Dio poljske i međunarodne javnosti također je bio ogorčen neobvezujućim rezolucijama “protiv ideologije LGBT” koje su prihvatili deseci lokalnih vlasti u Poljskoj.

Ljudska prava “nisu ideologija – ona su univerzalna”, napisala je na Twitteru američka veleposlanica u Poljskoj Georgette Mosbacher, jedna od potpisnica pisma.

Za konzervativne glasače i zastupnike u Poljskoj zauzimanje za prava LGBT zajednice jednako je napadu na obiteljske vrijednosti.

Poljska ne dopušta brakove niti registraciju istospolnih zajednica, premda neka istraživanja naznačuju da bi potonje većina građana podržala. (Hina)