Nekategorizirano, Svijet

Mađarska osudila odluku EU-a da kazni Poljsku zbog pravosudne reforme

Poljski predsjednik Andrzej Duda i mađarski predsjednik Janos Ader tijekom službenog posjeta Mađarskoj, 9. rujna 2021. Foto: EPA

Mađarska je ocijenila da su europske institucije arogantne jer žele financijski kazniti Poljsku zbog djelovanja Disciplinskog vijeća.

Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga kazala je da to nije prihvatljivo.

“(Mađarska) vlada je odlučila… donijeti rezoluciju u kojoj izražava potporu Poljskoj i osuđuje maliciozne napade Bruxellesa”, objavila je na Facebooku kasno u srijedu.

Varšava je prije tri tjedna objavila da će Disciplinsko vijeće biti raspušteno u sklopu širih pravosudnih reformi u mjesecima koji dolaze.

No Komisija je kazala da je odlučila sada poduzeti mjere jer se vijeće već koristi za pritisak na suce ili političku kontrolu nad sudskim odlukama, čime se potkopava zakonodavstvo EU-a.

Miješanje u unutarnja pitanja suverene države

Varga je kazala da je ignoriranje poljskog obećanja “skandalozan i arogantan” korak Komisije i “miješanje u pravosudni i zakonodavni proces suverene države članice na nezapamćen način”.

Mađarska i Poljska dugogodišnji su saveznici i obje imaju niz sporova s Bruxellesom oko ključnih pitanja kao što su vladavina prava i medijske slobode te prava LGBT osoba. One ističu da štite svoja tradicionalna društva od liberalizma Zapada.

Europska komisija je u utorak zatražila od Suda EU-a da Poljskoj nametne financijske sankcije zbog nepoštivanja naloga toga Suda u vezi djelovanja Disciplinskog vijeća, nove institucije u poljskom pravosuđu uvedene u okviru opsežne pravosudne reforme, koju posljednjih godina provodi vladajuća koalicija.

Sud EU-a je 14. srpnja naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog vijeća. Sud je također utvrdio da nepristranost i neovisnost novog Disciplinskog vijeća nisu dovoljno zajamčeni i da nema zaštite od izravnog ili neizravnog utjecaja izvršne i zakonodavne vlasti.

Komisija je nakon toga zatražila od Poljske da ispoštuje tu naredbu Suda i da će u suprotnom tražiti financijske sankcije.

Komisija je objavila u utorak da Poljska nije poduzela sve potrebne mjere za provedbu naloga Suda EU-a, navodeći da je Disciplinsko vijeće nastavilo djelovati.

Komisija je stoga zatražila od Suda da Poljskoj izrekne novčanu kaznu za svaki dan sve dok se mjere izrečene nalogom Suda ne počnu provoditi u potpunosti.

“Pravosudni sustavi diljem Europske unije moraju biti neovisni i pošteni. Prava građana EU-a moraju biti zajamčena na isti način, gdjegod oni žive u Europskoj uniji”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je u utorak također poslala Poljskoj službenu opomenu, što je prvi korak u pokretanju postupka pred Sudom EU-a, zbog toga što poljska vlada nije poduzela potrebne mjere kako bi se uskladila s odlukom Suda EU-a koji je utvrdio da zakon o disciplinskom režimu nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a. (Hina)