Nekategorizirano, Stajališta

Švedski Institut IDEA: U Europi gotovo pola demokracija bilježi srozavanje

Pola svjetskih demokracija je u stanju propadanja s pogoršanjem građanskih sloboda i vladavine prava, a autoritarne vlade postaju još represivnije, upozorio je u srijedu Institut za demokraciju i izbornu pomoć (IDEA) sa sjedištem u Stockholmu.

U svom godišnjem izvješću IDEA navodi da se demokratske institucije potkopavaju zbog problema koji, između ostalog, uključuju ograničenja slobode izražavanja te sve veće nepovjerenje u legitimitet izbora.

Kao posebne izazove IDEA ističe nekoliko čimbenika koji pridonose pogoršanju stanja demokracije u svijetu: ruski rat u Ukrajini, nadolazeću globalnu recesiju, klimatske promjene i pandemiju covida-19.

“Svijet se suočava s više kriza istovremeno, od rasta troškova života do rizika nuklearnog sukoba te galopirajuće klimatske krize. Istovremeno, svjedočimo padu demokratskih standarda u svijetu. To je toksična mješavina”, piše u izvješću studije za 2022.

Mađarska, Poljska, SAD

IDEA prati i prikuplja podatke o stanju demokracija u svijetu od 1975.

Institut temelji svoj indeks Globalnog stanja demokracije na više od 100 varijabli, od slobode izražavanja do osobnog integriteta i pitanja sigurnosti.

U izvješću se navodi da broj zemalja koje su “nazadovale”, u kojima je zabilježena ozbiljna erozija demokracije, nikada nije bio tako velik.

Kao zemlje s problemima goleme političke polarizacije, disfunkcionalnih institucija i prijetnji građanskim slobodama, IDEA spominje Poljsku, Mađarsku i SAD.

U Europi, gotovo pola demokracija bilježi srozavanje, ali se pritom ističe da su demokratske vrijednosti i institucije ključni štit protiv ruske agresije, ne samo u Ukrajini već i zemljama regije.

“Ruski rat u Ukrajini uzdrmao je Europu, primoravši je da razmotri svoje sigurnosno okruženje i da se uhvati u koštac s energetskom krizom i krizom nesigurnosti hrane”, piše u izvješću.

Demokracija na globalnoj razini, zaključuje se u izvješću, izložena je raznim prijetnjama, a gorući problem predstavlja legitimnost izbornih rezultata, ograničenja sloboda i prava na internetu, tvrdokorna korupcija i rast ekstremno desnih stranaka.

“Nikada nije bilo hitnije da demokracije odgovore na ove izazove i da pokažu svojim građanima da je moguće sklapati nove, inovativne društvene veze koje nas ne dijele već ujedinjuju”, ističe IDEA.

Što se autoritarnih režima tiče, IDEA tvrdi da se njihov broj u posljednjih šest godina udvostručio, no Afrika se pokazala otpornijom na nestabilnosti u svijetu te su Gambija, Niger i Zambija zabilježile demokratske pomake.(Hina)