EHO, Nekategorizirano

Svi zagrebački filmski festivali

slider_kinoŠto se tiče filmskih festivala, Hrvatska ima bogatu ponudu koja nije ograničena samo na njen glavni grad. Međutim, dok su po drugim gradovima poput Pule, Motovuna, Splita ili Vukovara filmski festivali vezani za ljetno razdoblje, u Zagrebu festivalski program traje tijekom cijele godine, a ti događaji postaju sve vidljiviji na europskoj i svjetskoj mapi. S državnom politikom koja na kulturu, barem ovakvu kulturu, gleda s određenom dozom gađenja, pitanje je hoće li svi ovi festivali narednih godina uspjeti opstati.

Zagreb Film Festival

Dok se najvećom nacionalnom filmskom smotrom smatra Pula, glavnim festivalom arthouse, “festivalskog” filma Motovun, a najveći hitovi europskih festivala se mogu vidjeti prvo u Vukovaru, kalendarska pozicija Zagreb Film Festivala (prošle godine je pomjeren s listopada na studeni) gotovo je idealna za sumiranje godine iza nas kroz prateće programe „Velikih 5“, koji je posvećen najvećim europskim kinematografijama te „Ponovo s nama“, programom koji je rezerviran za autore čiji su filmovi već bili u programu festivala.

Pored toga, u glavnom programu imamo prilike pogledati debitantska ostvarenja, o čemu svjedoči simpatična nagrada nazvana Zlatna Kolica, u „Kockicama“ možemo pratiti hrvatske autore u nastajanju, relevantni presjek kratkometražnog filma, zanimljive i pažljivo odabrane retrospektive, filmove za mlade po izboru srednjoškolaca, dokumentarne i studentske filmove, a za sadašnje i buduće profesionalce pripremljen je i „Industry“ program s predavanjima, panelima i radionicama. Sve u svemu, devetodnevni program nudi obilje dobrih filmova i vrlo zanimljivih popratnih sadržaja na atraktivnim lokacijama u središtu grada i u novoj zgradi Muzeja Suvremene Umjetnosti.

Zagrebdox

Zagrebdox se održava od 2005. godine, uvijek krajem veljače i početkom ožujka, a zagrebačka publika na njemu može vidjeti presjek relevantne dokumentarne produkcije u svijetu i regiji. U globalnoj konkurenciji akcent je stavljen na autorske i kreativne dokumentarne filmove, na ono novo i hrabro u dokumentarnoj produkciji, dok je izbor regionalnih dokumentarnih filmova savršena prilika za publiku da se upozna s dokumentarnim filmovima zemalja neposrednog okruženja.

Subversive Festival

Prvi put ovaj je festival održan 2008. godine, a Subversive se vrlo brzo uvrstio na mapu zanimljivijih događaja u Zagrebu nudeći izbor igranih i dokumentarnih filmova provokativnih i angažiranih tema, često političke, manjinske, rodne i identitetske prirode. Ono što je za Subversive specifično je to da on nije samo filmski festival, već se u okviru njega održavaju i konferencije, paneli, tribine te razgovori između filozofa, sociologa, umjetnika i društvenih aktivista na goruće teme koje oblikuju današnji svijet. Kada se tome doda i festivalski sajam knjiga, Subversive postaje jedan od simbola za proljetnu kulturnu ponudu Zagreba.

Human Rights Film Festival

Sve napisano za Subversive se može, uz određenu ogradu, primijeniti i na nešto stariji Human Rights Film Festival. Koncept je sličan, osim filmova, možete prisustvovati i tribinama, razgovorima i okruglim stolovima na temu ljudskih prava. Korijeni Human Rights Film Festivala su nešto alternativniji nego u slučaju Subversive Festivala, što se ogledalo na ranijim, klupskim lokacijama. Međutim, kalendarska pozicija u prosincu ovaj mali festival koji iz godine u godinu raste čini idealnom prilikom za pregled relevantnih globalnih angažiranih filmova.

Fantastic Zagreb

Fantastic Zagreb je jedini žanrovski filmski festival u gradu, namijenjen ljubiteljima filmske ponude koja se rijetko sreće na “regularnim” festivalima. Osim specifičnog programa oslonjenog na horor, znanstvenu fantastiku, fantaziju, misteriju, triler i akciju, Fantastic sjajno koristi svoj termin da posjetitelje odvede na atraktivne lokacije poput ljetnog kina Tuškanac (u šumi nadomak samog središta grada) i medvedgradske tvrđave. Za profesionalce je predviđen i „Industry“ program, a Fantastic Zagreb je ujedno i suorganizator Europskog Žanrovskog Foruma (EGF), te odlična prilika filmskim stvarateljima u cijeloj regiji da se povežu s potencijalnim partnerima iz drugih krajeva našeg kontinenta.

Festival tolerancije – Jewish Film Festival

Jewish Film Festival se održava u proljetnom terminu još od 2007. godine. Započet je s idejom čuvanja sjećanja na holokaust kako bi se spektar tema kojih se festival dotiče proširio na sve što možemo podvesti pod toleranciju i pokušaj da svijet postane što ugodnije mjesto za život. Osim pažljivo izabranih filmova suvremenih židovskih autora, Festival tolerancije nudi i bogati popratni program, izložbe, tribine, edukacije, koncerte. Posljednjih godina festival ima svoja izdanja i u Podgorici i Ljubljani.

25 FPS Festival

Za ljubitelje eksperimentalnog filma i videa se u jesenjem terminu, početkom listopada, održava 25 FPS Festival. Lokacija je Studentski Centar, a u nekoliko natjecateljskih i revijalnih programa, publika ima priliku vidjeti nove tendencije u poigravanju s filmskim formama.

One Take Film Festival

Listopad je mjesec za zahtjevne umjetničke forme. Kraj mjeseca je svake druge godine rezerviran za filmove snimljene u jednom kadru i jednom dahu. Osim natjecateljske konkurencije u kojoj možemo vidjeti dugometražne i kratkometražne igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove, priređene su i retrospektive, radionice i okrugli stolovi.

Dani hrvatskog filma

Na kraju, evo i jedne nacionalne filmske manifestacije. Utemeljeni ratne 1992. godine, kada pulski festival nije održan, prvenstvena namjera Dana hrvatskog filma je bila prikazati što veći dio domaće filmske produkcije zainteresiranoj publici. Kako su se stvari vratile u normalu, Dani hrvatskog filma su se profilirali kao festival na kojem je moguće vidjeti sve tipove domaćeg kratkometražnog i dugometražnog filma osim onog najkomercijalnijeg, dugometražnog igranog. U konkurenciji su, dakle, kratkometražni, eksperimentalni, dokumentarni i animirani filmovi. Prilika da ih sve pogledate na jednom mjestu sasvim je dovoljan razlog da krajem travnja svake godine posjetite ovu manifestaciju.

Lupiga.Com