EHO, Nekategorizirano

Švicarska – najbolja zemlja svijeta

rang_crLista najboljih zemalja sastavlja se na temelju globalne percepcije o njima po više od 60 kriterija. U istraživanju je sudjelovala 21.000 ljudi iz cijelog svijeta.

Švicarska uživa izniman ugled zbog visoke razine građanskih prava, poslovne klime i kvalitete života.

– Švicarska nudi predah od nestabilnosti kakvu prolazi zapadni liberalni politički poredak pritisnut populizmom, piše američki časopis, prenosi Hina.

Njemačka je pala na četvrto mjesto, iza Kanade i Britanije. Peti je Japan, a šesta Švedska. Sjedinjene Države su na sedmom mjestu, što je pad za četiri mjesta, koji se pripisuje izboru Donalda Trumpa za predsjednika i određenom gubitku ugleda SAD-a u svijetu.

Australija, Francuska i Norveška zaokružuju najboljih deset.

Hrvatska je na 49. mjestu među 80 zemalja uključenih u istraživanje, četiri pozicije ispred Slovenije. Na dnu ljestvice su Alžir, Iran i Srbija.

Hrvatska je najbolje prošla u kategoriji ‘pustolovine’, gdje je na 25. mjestu, a najlošije u kategoriji ‘moć’ (vojska, međunarodni savezi, politički čelnici) gdje završila na 78. mjestu.

Istraživanje je pokazalo da se Sjedinjene Države i dalje percipiraju kao najmoćnija zemlja svijeta, a Rusija je i dalje druga, ali se razlika među njima smanjila do gotovo zanemarive.