Nekategorizirano, Stajališta

Broj pobačaja znatno smanjen u razvijenim zemljama

Izvor i ilustracija: HINA
Izvor i ilustracija: HINA

Oko 56 milijuna pobačaja obavi se godišnje u svijetu a brojka se znatno smanjila posljednjih godina u razvijenim zemljama, dok je ostala na otprilike istoj razini u zemljama u razvoju, kaže se u studiji objavljenoj u četvrtak.

Snižavanje broja pobačaja u razvijenim zemljama može se prije svega pripisati smanjivanju broja u zemljama istočne Europe, kaže se u studiji koja je objavljena u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Između 1990. et 2014., stopa namjernih prekida trudnoće u razvijenim zemljama smanjila se s 46 na 27 na 1000 žena u fertilnoj dobi (15 do 44) zahvaljujući lakšem pristupu kontracepcijskim sredstvima.

Najveće smanjene zabilježeno je u istočnoj Europi, broj se smanjio s 88 na 42. U središnjoj Europi broj abortusa smanjio se s 39 na 26 na tisuću žena, u sjevernoj Europi s 22 na 18 a u sjevernj Americi s 25 na 17 tijekom istog razdoblja.

U zemljama u razvoju gdje kontracepcijska sredstva nisu tako dostupna, stopa abortusa ostala je na otprilike istoj razini kao i u ranijem razdoblju.

Gilda Sedgh s Instituta Guttmacher u New Yorku koja je koordinirala studiju rekla je da se više od “80 posto neželjenih trudnoća dogodi kod žena koje nemaju pristup modernim metodama kontracepcije, a dobar tio tih trudnoća završi abortusom”.

Stručnjaci kažu da je između 2010. i 2014. najviša stopa pobačaja zabilježena u Latinskoj Americi gdje je 32 posto trudnoća završilo namjernim prekidom. U tom području više zemalja ima vrlo restriktivne zakone o pobačaju.

Kao što pokazuje slučaj tih zemalja, zakoni ne smanjuju broj namjernih prekida trudnoće već navode žene da odlaze kod nestručnih osobe na opasne zahvate.

“Pobačaji se neće spriječiti tako što će se žene kazneno goniti. To će ih samo okrenuti prema ilegalnim službama ili metodama”, kaže Diana Greene Foster sa Sveučilišta u Kaliforniji.

(Hina)