Nekategorizirano, Svijet

Svjetski velegradovi žele nulte emisije CO2 do 2030.

co2_crLondon je kao konkretan potez uveo gotovo dvostruko veći namet za najstarije automobile koji žele ući u središte grada, prenosi Hina.

U deklaraciji, koje je svrha ublažiti posljedice klimatskih promjena, a potpisanoj u sklopu sastanka mreža gradova C40, gradonačelnici su obećali da će “od 2025. zajedno s partnerima kupovati samo autobuse s nultim emisijama i pobrinuti se da velik dio njihovih gradova budu područja s nultim emisijama do 2030.”

Potpisnici deklaracije su gradonačelnici Londona, Pariza, Los Angelesa, Barcelone, Quita, Vancouvera, Ciudad de Mexica, Kopenhagena, Aucklanda, Seattlea, Milana i Cape Towna. Podržava ih i Tokijo, koji se za bolju zaštitu okoliša bori još od 1990., prenosi Hina.

Istaknuli su da imaju viziju “budućnosti u kojoj su hodanje, biciklizam i dijeljenje prijevoza glavni načini kretanja gradskog stanovništva”.

Obvezali su se da će im dati prioritet, smanjiti broj vozila koja najviše zagađuju zrak i postupno napustiti korištenje vozila na fosilna goriva.

Gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti istaknuo je da će više od 382 američkih gradova, i demokratskih i republikanskih, provesti Pariški sporazum o klimi iako ga je američki predsjednik Donald Trump odbacio.

– To je 77 milijuna Amerikanaca – rekao je Garcetti.

Gradonačelnik Aucklanda Phil Goff upozorio je da su klimatske promjene “najveća prijetnja okolišu, ekonomska prijetnja i prijetnja dobrobiti čovjeka.”

S tim u vezi, gradonačelnik Londona Sadiq Khan objavio je da London od ponedjeljka uvodi gotovo dvostruko veći namet za najstarije automobile koji žele ući u gradsko središte. Automobili registrirani prije 2006. morat će umjesto 11,5 funti za to platiti još 10 funti.

– Zrak je loš, ali je i ubojica – rekao je Khan za Reuters.

C40 okuplja 91 grad iz cijelog svijeta u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Mreža je u Parizu organizirala dvodnevni skup “Together4Climate” (Zajedno za klimu) na kojem su sudionici razmijenili ideje o stvaranju čišćih, zdravijih i održivijih zajednica, poticanju zelene ekonomije i inovacija.