Intervjui, Nekategorizirano

Tomislav Tomašević: Izbori u Zagrebu su referendum protiv privatizacije

cnfdbbkhir0fitpvbsh9k1y14ylKandidat za gradonačelnika platforme Zagreb je NAŠ!: Reformirat ćemo podružnice Zagrebačkog holdinga jer one služe kao bankomati za stranke koje iz njih izvlače novac, a u njih kadroviraju stranačke vojnike koji javna poduzeća koriste za namještanje javne nabave i osiguravanje poslova privatnicima koji im zauzvrat financiraju kampanje

Piše: Ana Brakus, Novosti

Platforma Zagreb je NAŠ! nedavno je predstavljena pred Paromlinom, a ovog ste tjedna proglašeni gradonačelničkim kandidatom u parku Trnjanska Savica. Zašto baš tamo?

Paromlin smo odabrali jer se nalazi pod nosom aktualnom gradonačelniku, oko 300 metara od ulaza u njegov ured, a riječ je o prostoru koji zjapi prazan već 16 godina i koji je postao simbol urušavanja i nerazvijanja grada. Htjeli smo razotkriti priču o Milanu Bandiću kao ‘velikom graditelju’, koji zapravo ostavlja neiskorišten prostor koji može biti budući centar grada. Savicu smo s druge strane odabrali jer smo kandidaturu htjeli proglasiti na mjestu na kojem su građani nedavno pružili otpor ne samo Bandićevoj samovolji, nego i drugim ekonomskim i političkim moćnicima. Na Savici se jasno vidjelo da je 77 posto građana iz toga kvarta, bili oni vjernici ili ne, bilo protiv izgradnje crkve u svom parku. Pobijedili su unatoč tvrdnjama Bandića i Kaptola. To nas ohrabruje, jer se otpor građana širi po različitim kvartovima. Takvom slučaju trenutno svjedočimo na Vrbiku. Na takvom angažmanu građana želimo graditi novu politiku. Savicu smo odabrali i zato što jedan dio ljudi iz naše platforme ima aktivističku pozadinu, kao što je imam i sam. Među nama ima i znanstvenika, društvenih poduzetnika, kao i odgajateljica u vrtiću, sindikalista i brojnih drugih.

Osim uključivanja građana u procese donošenja odluka, što vidite kao prioritete?

U svakom gradu su za kvalitetu života, ravnopravnost i pravednost najvažnije komunalne usluge. Prije svega je riječ o javnom prijevozu, vodnim uslugama, pitanju otpada. Naš je prioritet da te usluge budu jeftine, kvalitetne i svima dostupne jer trenutno to nisu. U Gradskoj skupštini nećemo dozvoliti daljnju privatizaciju komunalnih usluga prema modelu koji je korišten za vode. Ugovor o pročišćavanju otpadnih voda potpisan je na početku mandata aktualne vlasti, odnosno prije 16 godina. Njime je omogućeno 46 posto profita za nekoliko privatnih poduzeća, a građanima je donio poskupljenja vode za čak tri puta. Tražit ćemo reviziju tog ugovora jer on samo donosi štetu. U takvim modelima rizik je društven i društveni su troškovi, a profit je privatni. Većina europskih gradova odustaje od takvih modela. Konkretno govoreći o vodnim uslugama, imamo primjere Berlina i Pariza koji su nakon privatizacije odlučili vratiti stvar u javne ruke. Smatramo i da treba reformirati javna poduzeća, odnosno podružnice unutar Zagrebačkog holdinga jer one trenutno uglavnom služe kao bankomati za političke stranke koje iz njih izvlače novac, a u njih kadroviraju stranačke vojnike koji onda javna poduzeća koriste da bi namještali javne nabave i osiguravali poslove privatnicima koji im zauzvrat financiraju kampanje i tako zatvaraju krug. Pokušava nam se prodati da je privatizacija alternativa, ali mi lokalne izbore vidimo ne samo kao izbore protiv Bandića i njegovog načina upravljanja gradom, nego i kao svojevrsni referendum protiv privatizacije komunalnih usluga i neoliberalnog modela. Uzmite primjer vode koja je jedno od osnovnih ljudskih prava. Tu logika tržišta ne može biti logika upravljanja gradom. Govorimo li o javnom prijevozu, Bandić je napravio dobar potez pojeftinjenjem karte, ali osam godina prekasno. Pojeftinjenje komunalnih usluga koje tražimo može dovesti i do besplatnog javnog prijevoza, odnosno financiranog iz poreza i prireza, kao što je to slučaj u glavnom gradu Estonije. Smatramo da je to socijalno pravedniji model jer u proračun više uplaćuju bogati, a manje siromašni.

Neke vaše protukandidatkinje najavljuju smanjenje prireza?

Činjenica je da građani Zagreba plaćaju najveći prirez u državi. Trenutno razmatramo je li moguće smanjiti prirez, a da se pritom ne ugroze javne i komunalne usluge. Međutim, kritični smo prema prijedlogu Anke Mrak Taritaš i SDP-a da se prirez smanji sa 18 na 16 posto, što na prosječnu zagrebačku plaću iznosi dvadesetak kuna mjesečno. Taj iznos građani neće ni osjetiti, a ostavio bi posljedice na gradski proračun. S druge strane treba imati na umu da Zagreb raspolaže sa 7,5 milijardi kuna godišnje, a pribrojimo li i proračunske korisnike, dolazimo do oko 9 milijardi, što je gotovo jednako iznosu s kojim raspolaže svih ostalih 127 hrvatskih gradova zajedno. Bandićeva najveća iluzija je da je on s malo novca izgradio puno, a zapravo je s puno novca izgradio malo. Razlog za to je preplaćivanje svega što se gradi u Zagrebu i to po nekoliko puta. Budući da je tome tako, vjerujemo da bi se prirez mogao značajnije smanjiti odgovornijim poslovanjem. Analizu ćemo napraviti kada uđemo u stanje knjiga.

Spremni smo ući u institucije

U aktivizmu ste više od deset godina. Nebrojene su akcije i inicijative kojima ste upozorili na nepravilnosti unutar sustava. Zbog čega ste odlučili kreirati političku platformu?

Ponajprije zbog inspiracije koju nam je pružio sličan model u Španjolskoj, gdje su društveni pokreti, aktivisti i pojedine stranke sukreirali platforme na kojima su u Madridu i Barceloni dobili izbore. Zatim zbog spoznaje da smo na ulici uspjeli zaustaviti neke projekte, da smo predlagali rješenja, ali da ih nitko nije htio usvojiti. Jednostavno smo shvatili da smo spremni preuzeti odgovornost za upravljanje, za ulazak u institucije i provođenje rješenja koje predlažemo godinama. S treće strane, smatramo da s političkim opcijama koje trenutno postoje u Hrvatskoj nemamo nikakvu budućnost. Stvari idu u krivom smjeru i sve je gore i gore. U Gradu Zagrebu je SDP izdao svoje birače, građane, izdali su etničke i seksualne manjine. Oni zapravo ni ne znaju kamo idu. Pod Milanovićevom vladom se više-manje radilo o jasnom neoliberalnom smjeru, a sada nema nikakvog smjera, samo potpuno rasulo. To se, uostalom, vidi po nedostatku intelektualne energije, po kadrovima u SDP-u kojih nema jer nisu uspjeli pronaći ni kandidata za Zagreb. SDP je odustao od građana, nemaju nikakvu bazu. Svoje birače doveli su u poziciju da moraju glasati za kandidatkinju koja je predsjednica zagrebačkog HNS-a, stranke koja je umrežen s građevinskim lobijem. Poruke s potpisivanja sporazuma između Mrak Taritaš i SDP-a o tome da se ‘grad mora vratiti građanima’, i to nakon što su proizveli Bandića i s njime godinama dijelili plijen, jednostavno su, u najmanju ruku, licemjerne. S takvim političkim opcijama nikamo nećemo doći, one neće donijeti zaokret u politikama grada, čak i ako sruše Bandića.

Otvorili ste temu svojih protukandidatkinja, Anke Mrak Taritaš i Sandre Švaljek.

Za sada, prema anketama, izgledaju kao najozbiljnije protukandidatkinje Bandiću. No još je mjesec i pol do izbora i pitanje je koje će sve afere isplivati do tada. Mislim da je njihovo isticanje suprotnosti naprema Bandiću u nekoj mjeri privid. Sandra Švaljek bila je zamjenica gradonačelniku i išla je s njim na izbore nakon što je već isplivalo na stotine afera i kaznenih prijava, a sada tvrdi da mu je protukandidatkinja. Švaljek svoju poziciju gradi na navodnoj neovisnosti, no ona to nije jer ovisi o HSLS-u, stranci koja je potpuno nevjerojatna i koja je na skali klijentelizma od jedan do deset čista desetka. Anka Mrak Taritaš je također jedno vrijeme radila u Bandićevoj administraciji, a u vrijeme kada je bila ministrica prostornog uređenja i graditeljstva njezin je pomoćnik osobno potpisao dozvolu za izgradnju golf igrališta na Srđu, koja je nedavno srušena na sudu. Dio je HNS-a u svakom smislu, kao predsjednica zagrebačke ogranka te stranke, gdje godinama imamo mutne likove i svakakve korupcijske afere, a isti je slučaj i na nacionalnoj razini. Ne vidim tu ništa dobro.

Kako vidite sukob na desnici zbog kandidature Drage Prgometa i Brune Esih?

HDZ posljednjih 16 godina glumi opoziciju Bandiću. U tome su vrlo konzistentni. Nikada nisu istaknuli pravog protukandidata jer je Bandić cijelo vrijeme njihov favorit. Prgomet je možda najsnažniji do sada, ali je došao prekasno. Ovo što se događa s Brunom Esih i Hasanbegovićem potpuno je očekivano jer je riječ o sukobu na ideološkim osnovama i pitanje je može li Plenković održati jedinstvo HDZ-a. Čudno mi je da Bruna Esih uopće ide u ovu utrku jer nikada nisam čuo da govori išta o Zagrebu, komunalnim uslugama i gradskim problemima. Riječ je, očigledno, o pozicioniranju za neke druge izborne utrke koje ona misli voditi kao predvodnica nove, krajnje desnice.

Ipak, postoji tema o kojoj se Bruna Esih često izjašnjava, a to je promjena imena Trga maršala Tita.

Kada nemaš što reći o temama koje će podignuti kvalitetu života građana, onda ideš na teme kao što su nazivi trgova. To je igra koja odgovara i SDP-u i HDZ-u.

Potrebno je slušati građane

Koje je vaše mišljenje o tome?

Promjena te ploče nikome neće donijeti bolji život. Takva tema na lokalnim izborima odgovara samo onima koji ne mogu reći ništa sadržajno o tome kako riješiti materijalne potrebe ljudi, hoće li imati vodu i kanalizaciju, kako će biti organiziran javni prijevoz te hoće li moći naći posao. O takvim temama ni HDZ ni SDP nemaju puno za reći i zato im odgovara igrati tu igru. Mi mislimo da treba promijeniti teme razgovora, slušati o čemu građani žele govoriti, koje probleme žele raspraviti i riješiti.

Više ste puta pozivali druge političke stranke ili inicijative da vam se priključe. Stranka Za grad je već tu, a kao mogući partneri najčešće se spominju Nova ljevica i Radnička fronta. U kojem smjeru idu pregovori?

Razgovaramo sa strankama koje ste naveli, ali i s nekim drugim progresivnim strankama koje se nisu kompromitirale u upravljanju Zagrebom. Nadamo se da će doći do povezivanja i zajedničkog izlaska na izbore.

Nedavno je na vašim stranicama objavljena svojevrsna replika fotografije podizanja američke zastave na Iwo Jimi. Vaša zastava podignuta je na Jakuševcu i popraćena porukom ‘Počinje bitka za Zagreb’. Zašto baš Jakuševac?

Radi se o najvišem zagrebačkom brdu južno od Save, a napravio ga je čovjek. Jakuševac simbolizira nebrigu za resurse jer godišnje bacamo 150 milijuna kuna sirovina. Bandić godinama predizborno obećava da će riješiti taj problem. Poručili smo da znamo kako ga riješiti i da ćemo to i učiniti, a i na simboličan način smo pokazali da smo spremni uprljati ruke. Jakuševac je ekološka bomba koja širi neugodan miris. No kada bi se uspostavio model gospodarenja otpadom kakav želimo provesti kroz odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu, pravednu naplatu njegovog odvoza, kada bi se umjesto preskupe spalionice, od kojih se odustaje diljem Europske unije, uspostavilo postrojenje za mehaničko-biološku obradu, imali bismo rješenje koje nije ekološki štetno, a koje je ekonomski korisno.

Zašto vam je važno naglašavati da je riječ o političkoj platformi, a ne o stranci?

Po uzoru na španjolske platforme htjeli smo uključiti što više ljudi prema jednom drugačijem, novom organizacijskom modelu. Nažalost, najvećem broju ljudi se politika i stranke gade i to s razlogom, a to želimo promijeniti. Tehnički, na izbore možemo izaći jedino kao nezavisna lista ili kao stranka. Na kraju smo registrirali stranku jer jedino tako možemo koalirati s drugim strankama. Međutim, u platformi je trenutno oko 400 aktivnih ljudi od kojih mnogi nisu članovi stranke, ali svejedno donose odluke i to je nešto što želimo promovirati. Uskoro ćemo prezentirati program na kojem radi oko stotinu pojedinaca, a koji će moći komentirati i modificirati ne samo članovi platforme nego i građani.

Vjerujete li da možete postati gradonačelnik? Je li kandidatura cilj ili sredstvo?

Platformu gradimo od kraja prošle godine, a javno djelujemo od veljače. Kandidaturu smo istaknuli ovaj tjedan, imamo još mjesec i pol dana do izbora što nije puno vremena, ali vjerujemo da možemo mobilizirati građane. To će sigurno doprinijeti vidljivosti kampanje i osobno vjerujem da mogu biti dobar gradonačelnik – znam, mogu i hoću! Javno se bavim gradskim temama više od deset godina, a pritom sam istraživao i publicirao o raznim lokalnim temama. Vjerujem u dobar izborni rezultat u gradonačelničkoj utrci, a za listu u najmanju ruku očekujem ulazak u Gradsku skupštinu. Nakon toga gradimo dalje.

Preuzeto sa portala: Portal Novosti