Aktivizam, Nekategorizirano

400 ljudi na prvom javnom okupljanju platforme “Zagreb je NAŠ“

zagreb_crPovodom raspisivanja izbora za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, politička platforma “Zagreb je NAŠ!” održala je svoje prvo javno okupljanje na kojem se okupilo oko 400 članova i simpatizera platforme noseći 8-metarski  transparent. Uz skandiranje “Zagreb je NAŠ!” članovi platforme pročitali su i na vrata objesili 1,5 metara visoki proglas “Vratimo Zagreb u svoje ruke!” s 25 načela koja opisuju kakav grad želimo i za kakav grad ćemo se boriti na izborima.

Platforma “Zagreb je NAŠ!” predstavlja novu politiku koja želi uključiti građane u odlučivanje te što više odluka o upravljanju gradskim resursima spusti na razinu gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Uspostavit će mehanizme da građani direktno odlučuju o trošenju novca na kvartovskoj razini na način da odabiru prioritetne komunalne projekte te da u postupku prostornog planiranja odlučuju kako će im kvartovi izgledati, prenosi Vox Feminae.

– Umjesto razvoja temeljenog na principima jednakosti, multikulturalnosti i ekološke održivosti, grad stagnira pod pritiskom privatnih i partikularnih interesa. Umjesto da prepustimo da gradom upravljaju stari ili neki novi šerifi, želimo otvoriti grad širokom uključivanju građana u odlučivanje o njegovoj budućnosti – poručila je Danijela Dolenec iz Platforme.

– Platforma poziva sve kvartovske inicijative i građane da se mobiliziraju na razini kvartova i da zajedno formiramo liste za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti za lokalne izbore 21. svibnja. Građani najbolje znaju u kakvim kvartovima žele živjeti i stoga građani trebaju donositi odluke, a ne ‘neovisni’ stručnjaci, građevinski poduzetnici i gradski moćnici – kazao je Tomislav Tomašević iz Platforme.