Nekategorizirano, Stajališta

Tribina u Splitu: U Hrvatskoj postoje elementi fašizacije društva

Boris Postnikov kritizirao je postupak splitskog gradonačelnika Ive Baldasara zbog sudjelovanja na otvaranju spomenika IX. bojne HOS-a (Foto: Ivo Čagalj, PIXSELL)
Boris Postnikov kritizirao je postupak splitskog gradonačelnika Ive Baldasara zbog sudjelovanja na otvaranju spomenika IX. bojne HOS-a (Foto: Ivo Čagalj, PIXSELL)

Na tribini “Fašizacija Splita – u izazovima nove ideologizacije” u ponedjeljak navečer istaknuto je kako u hrvatskom društvu postoje elementi fašizacije, ali i da to nije posebnost Hrvatske već da su sličnim problemima izvrgnute i druge države u Europskoj uniiji.

Filozof Boris Buden na tribini u splitskom Amfiteatru Doma mladih rekao je kako događanja u Hrvatskoj treba sagledavati u širem kontekstu.

“To što se dešava u Hrvatskoj treba gledati u kontekstu šire globalne i političke krize u Europskoj uniji”, kaže Buden. Ocjenjuje i da je Europska unija u političkoj, ekonomskoj i moralnoj krizi te da “pojma nema što ona jeste.”

Književni kritičar Boris Postnikov kritizirao je postupak splitskog gradonačelnika Ive Baldasara zbog sudjelovanja na otvaranju spomenika IX. bojne HOS-a koja nosi naziv po Rafaelu Bobanu.

“Čovjek koji otvara ustaški spomenik ne može biti pripadnik lijeve stranke,” kazao je Postnikov. Također je kritizirao izjavu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da je “fašizam floskula.”

Spisateljica Mira Lorger istaknula je kako svi totalitarizmi počinju tako što se stvaraju nove interpretacije povijesti. Rekla je i kako ne vjeruje u pomirenje ustaša i partizana.”Nema pomirenja između ustaša i partizana. Niti ga može biti, niti će ga biti”, dodala je.
Sudionici tribine također su isticali kako je ljevica u Hrvatskoj i u Europskoj uniji slaba.
“Ljevica je doživjela epohalni poraz u sukobu s kapitalom i taj će proces dugo trajati”, smatra Postnikov, dok Lorger ističe kako “treba otvoriti pitanje lijevih partija jer srozavanje lijeve misli je takvo da će trebati deseteljeća da se oporavi”.

Iz udruge Teserakt koja je organizirala tribinu “Fašizacija Splita – u izazovima nove ideologizacije” ističu: “Ono čemu svjedočimo u Hrvatskoj posljednjih nekoliko mjeseci ne može se opisati drugačije nego kao relativizacija proustaških stavova i politika koje su u svakom obliku neprihvatljive demokratskom, građanskom društvu”. Upozoravaju i kako “kategorija podobnosti ponovno postaje relavantna” te da je “na djelu reorganizacija cijelog javnog prostora koja se pokazuje na svim razinama društva”. (HINA)