Nekategorizirano, Svijet

U Mađarskoj do početka 2022. referendum o pitanjima zaštite djeteta

U Mađarskoj bi se potkraj ove ili početkom sljedeće godine trebao održati vladin referendum o zakonu kojim se ograničava nastava o pitanjima homoseksualnosti i transrodnosti, rekao je predstojnik ureda premijera Viktora Orbana u četvrtak, prenosi Hina.

Orban je najavio planirani referendum u srijedu, pojačavajući kulturološki rat s Europskom unijom.

Europska komisija prošli je tjedan počela pravnu akciju zbog mjera koje su uključene u izmjene zakona o obrazovanju i dječjoj zaštiti.

Uspije li, Bruxelles bi mogao zaustaviti financiranje Mađarske dok traju ograničenja.

“Za Mađarsku postoji mnogo više argumenata u korist članstva u Europskoj uniji nego protiv njega. Ulazak u EU bila je ispravna odluka, to je bio u našem nacionalnom interesu i tako će i biti”, rekao je predstojnik Orbanova ureda Gergely Gulyas na tjednoj konferenciji za novinare.

No, rekao je da je Mađarska vjerovala da ima pravo komentirati ono što je nazvao “pravilima kluba” i samostalno donositi odluke o pitanjima u kojima nije predala ovlasti institucijama EU.

Gulyas je rekao da je Mađarska još uvijek u pregovorima s Europskom komisijom, izvršnim tijelom EU-a, o svom nacionalnom planu oporavka i da traži sporazum. No, dodao je da će vlada započeti projekte predfinanciranja iz državnog proračuna.

Europska komisija navela je ozbiljne zabrinutosti zbog vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj u izvješću od utorka koje bi moglo pomoći u odluci primaju li milijarde eura sredstava EU-a za pomoć u oporavku od pandemije koronavirusa.