EHO, Nekategorizirano

U petak u Italiji izlazi posljednja knjiga Umberta Eca

Izvor: HINA

Posljednja knjiga Umberta Eca, velikog talijanskog književnika koji je prošli petak umro u Milanu, naći će se u petak na policama talijanskih knjižara, objavila je u ponedjeljak njegova izdavačka kuća La nave di Teseo (Tezejeva lađa).

Kronika aktualnog društva i knjiga eseja o društvu pod nazivom “Pape Satan Aleppe”, zbirka je tekstova objavljivanih od 2000. u talijanskom tjedniku L’Espresso s kojim je talijanski filozof i lingvist surađivao.

Naziv djela sadrži prve tri riječi kojima započinje Pjevanje sedmo “Pakla” Danteove “Božanske komedije”. Eco je svojedobno kazao da naslov “lijepo predstavlja zbrku našeg doba”.

Knjiga je prvobitno trebala izaći u svibnju, no izdavačka kuća Nave di Teseo zbog autorove smrti odlučila je ubrzati proces.

KRATKA BIOGRAFIJA Umberto Eco rođen je 5. siječnja 1932. u Alessandriji, u talijanskoj regiji Piemonte. Predavao je semiotiku na Sveučilištu u Bologni, bio stručnjak za estetiku i etiku srednjeg vijeka, a njegov literarni opus obuhvaćao je brojne knjige za djecu, književne kritike, eseje o srednjovjekovnoj estetici, antropologiji, eseje i romane.

Znanje o srednjem vijeku iskoristio je u romanu “Ime ruže” objavljenom 1980., čiji je sadržaj kasnije pretočen na filmsko platno.

POPULARNA IZDANJA Među ostalim djelima osobito popularni među čitateljima bili su “Foucaultovo njihalo”, “Otok prethodnog dana”, “Tajanstveni plamen kraljice Loane”, “Praško groblje”, “Nulti broj”, a najpoznatije djelo o srednjem vijeku izdano je pod nazivom “Umjetnost i lijepo u srednjovjekovnoj estetici”.

Bio je počasni doktor više od trideset svjetskih sveučilišta.