EHO, Nekategorizirano

U Porinu i u Kutini osobe kojima treba specijalistička liječnička pomoć

U Porinu se trenutno nalazi dvjestotinjak ljudi
U Porinu se trenutno nalazi dvjestotinjak ljudi

Izbjeglice koje su smještene ispred prihvatilišta u zagrebačkom hotelu Porin su u utorak ujutro prosvjedovale zbog životnih uvjeta u prihvatilištu i neizvjesne budućnosti, zbog čega smatraju da ih se tretira kao životinje, pišu na portalu Dobrodošli.

Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je da su njihovi prigovori koji se odnose na neadekvatnu prehranu, nedostupnost medicinske skrbi i obrazovanja za djecu, prenisku novčanu naknadu neutemeljeni.

Inicijativa Dobrodošli! podržava nastojanja izbjeglica da ostvare svoja prava i naglašava važnost pružanja informacija izbjeglicama te ponovno traži dostojanstvene uvjete, kao i tretman izbjeglica.

U Porinu se trenutno nalazi dvjestotinjak ljudi, među kojima su mnogi zainteresirani za učenje jezika i za ostale aktivnosti kojima bi popunili vrijeme. Nakon imenovanja privremene voditeljica Porina, dogovorena je bolja međusobna koordinacija MUP-a i organizacija koje djeluju u prihvatilištu.

U Porinu i u Kutini nalaze se osobe kojima je potrebna specijalistička liječnička pomoć, a neki boluju i od određenih kroničnih bolesti zbog kojih im je potrebna stalna njega.

Kako hrvatski zakoni predviđaju samo hitnu medicinsku skrb za osobe koje su u postupku traženja međunarodne zaštite, često su organizacije i pojedini liječnici ti koji pokušavaju popraviti nedostatke sistema.

Zbog toga, pozivamo sve liječnike/ce i stomatologe/inje sa područja Zagreba i Kutine, da se jave ukoliko su zainteresirani davati podršku izbjeglicama van sfere hitnog liječenja koje im je osigurano. Javiti se možete Lovorki Šošić na lovorka.sosic@cms.hr ili na 098 1898 457 – poručuju u oragnizaciji Dobrodošli.

Nastavljena su dobrovoljna vraćanja osoba koje su iz Slavonskog Broda prebačene u Ježevo u zemlje njihovog porijekla, te se još jedna grupa ljudi vratila u Irak. To su osoba koje nisu zatražile međunarodnu zaštitu te su poslane u detencijski centar u Ježevu koji je zatvorenog tipa, te je ljudima onemogučena sloboda kretanja. Također, započela su i dobrovoljna vraćanja i iz Porina.

U Hrvatskoj se trenutno nalazi i između 20 i 30 osoba koje su deportirane iz različitih zemalja Europske unije – Slovenije, Austrije, Švedske, Švicarske u Hrvatsku, vjerojatno temeljem Dublinske uredbe koja omogućava zemljama da deportiraju izbjeglice u prvu sigurnu zemlju Europske unije u kojoj su izbjeglice registrirane.

U Beogradu je srušen improvizirani izbjeglički kamp Miksalište, u kojem su u proteklih osam mjeseci izbjeglice mogle dobiti pomoć i podršku. Miksalište je dnevno bilo utočište za 300 do 500 ljudi, a kroz njega je prošlo 1.200 volontera i 110.000 izbjeglica. Miksalište je srušeno zbog izgradnje kontroverznog projekta “Beograd na vodi”.

Prema posljednjim objavljenim procjenama u Grčkoj se trenutno nalazi 53 717 izbjeglica. Grčki mediji javljaju kako je 380 maloljetnika bez pratnje ostalo bez udomljenja zbog smanjenja broja osoblja, pa se maloljetnici bez pratnje nalaze u kampovima, što po zakonu nije dopušteno. Izbjeglice u Grčkoj prosvjeduju tražeći svoja prava na slobodu kretanja i bolje životne uvjete te protiv deportacija i detencije.

Istovremeno, aktivisti nam javljaju kako je službenike koji su zaduženi za obavljanje intervjua s izbjeglicama preko Skype-a, u Grčkoj nemoguće dobiti u uredovno vrijeme. Uz ovaj članak nalazi se fotografija radnog vremena službenika koji bi trebali biti na raspolaganju osobama koji su u proceduri dobivanja međunarodne zaštite.

Finski najviši upravni sud presudio protiv deportacije afganistanskog tražitelja azila u Mađarsku, zbog opasnosti od “nečovječnog i ponižavajućeg postupanja” u toj državi članici Europske unije.

Austrijski parlament usvojio je jedan od najrestriktivnijih zakona o azilu u Europi, kojim je dopušteno proglasiti izvanredno stanje ukoliko se pojavi velik broj izbjeglica te odbiti većinu tražitelja azila direktno na granicama, uključujući i izbjeglice iz Sirije. Također, Austrija planira zatvoriti granični prijelaz s Italijom Brenner i izgraditi 370 metara dugu ogradu.