Nekategorizirano, Svijet

U Srbiji u 2016. rođeno najmanje beba od Prvog svjetskog rata

srbija_crUz činjenicu da je u Srbiji 2016. rođeno najmanje beba od početka 20. stoljeća – svega 64.374 – ni procjene nisu optimistične jer demografi predviđaju da će se kriza rađanja nastaviti, a pa čak i intenzivirati, prenosi Hina.

Svoje sumorne procjene demografi temelje na činjenici da se nastavljaju intenzivne migracije mladih, od kojih se očekuje da popravljaju natalitetnu statistiku nacije.

Te procjene potkrjepljuje i činjenica da sve veći broj mladih bračnih parova odgađa roditeljstvo ili ostaje samo na jednom djetetu, dok je broj pobačaja i dalje veoma zabrinjavajući, navodi BizLife pozivajući se na podatke Odbora za humanu reprodukciju Srpske akademije znanosti i umjetnosti.

Mirjana Rašević, ravnateljica Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka u Beogradu, ocijenila je da depopulacija nije samo realnost već i “neposredna budućnost Srbije” jer će sredinom ovog stoljeća biti zemlja s malobrojnijom i starijom populacijom nego što je danas.

– Na osnovu rezultata različitih istraživanja možemo prognozirati da će se kriza rađanja u Srbiji ne samo nastaviti, već i produbiti u vremenu koje dolazi. Zbog toga je neophodno poboljšanje općih društvenih uvjeta i snažan politički odgovor u cilju poticanja rađanja – sugerirala je Rašević.

Ona je naglasila kako komparativne analize s europskim zemljama pokazuju da “snažan financijski poticaj za rađanje djece u Srbiji nije dovoljno efikasan”.

Premda je Vlada Srbije još u siječnju 2008. godine usvojila Strategiju poticanja rađanja, taj dokument je uglavnom ostao “mrtvo slovo na papiru” jer je donijet u vrijeme kada je svjetska ekonomska kriza poremetila mnoge planove. Stoga stručnjaci savjetuju da Vijeće za populacionu politiku Vlade Srbije napravii reviziju aktualne strategije.

Alarmatni podaci o depopulaciji u Srbiji čuli su se i na nedavnom forumu Ekonomskog instituta Hrana za Europu kad je upozoreno da se broj stanovnika smanjuje u čak 86 posto srpskih sela, te da je oko 1.200 sela u procesu nestajanja, a ona teritorijalno obuhvaćaju površinu jednaku Kosovu.