EHO, Nekategorizirano

Udruga Krizni eko stožer Marišćina podnijela kaznenu prijavu protiv tvrtke Ekoplus zbog ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi

Na slici Josip Katalinić i Mirna Međimorec. foto HINA/ Miljenko KLEPAC
Na slici Josip Katalinić i Mirna Međimorec. foto HINA/ Miljenko KLEPAC

Udruga Krizni eko stožer Marišćina podnijela je u četvrtak Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu zbog ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi protiv tvrtke Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina i direktora Josipa Dedića.

Za kaznena djela protiv okoliša, a to su ugrožavanje okoliša postrojenjem i kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom, kazneno prijavljujemo Ekoplus i njenog direktora Josipa Dedića“, rekao je na konferenciji za novinare ispred Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci član Kriznog stožera Josip Katalinić. Na konferenciji su bili i članovi Kriznog eko stožera Mirna Mađimurec i Josip Begonja.

Katalinić je rekao da problemi mještana u blizini Marišćine traju već više od 6 godina te da se smrad s Marišćine intnezivirao u posljednjih 5 mjeseci. Nagalasio je da se 58 mještana prijavilo kako bi svjedočili o nemogućim uvjetima života na području naselja Marčelji u Općini Viškovu, najmnogoljudnijoj općini u Republici Hrvatskoj.

Rekao je da u Kriznom eko stožeru smatraju da je, čak da se radi o isključivo olfaktornom problemu, dugoročna izloženost smradu dovoljna da ugrozi zdravlje mještana.

Rekao je da su u zadnjih 5 mjeseci mještani sjevernih naselja u Općini Viškovo izloženi svakodnevnom teroru iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina te da je riječ o području na kojemu živi gotovo 5000 ljudi, koji su prinuđeni svakodnevno se zatvarati u svoje domove zbog nemara i neadekvatnog postupanja s otpadom. Netko za to treba odgovarati, istaknuo je.

“Stalan i nesnosan smrad uzrokuje kod naših mještana stanje kronične psihičke podraženosti i stresa te su kroz indirektno aktiviranje stresnih mehanizama u organizmu dovedeni u stanje povećanog rizika za razvoj kardiovaskularnih, onkoloških i drugih poremećaja”, naveli su predstavnici Eko stožera i naglasili da stalni smrad predstavlja jedan od najtežih mogućih aktivatora mentalnih i tjelesnih poremećaja uzrokovanih stresom.

Istaknuli su da deponijski plinovi u sebi nose na stotine raznih kemijskih spojeva, da ih nekoliko mjeri mjerna postaja na ulazu u Marčelje, kada nije u kvaru, ali da se većina tih parametara uopće ne mjeri, iako je jako štetna za ljudski organizam.

“Iako nas uvjeravaju da su ti parametri unutar dozvoljenih granica, mi, mještani koji smo izloženi svim tim štetnim utjecajima, znamo da niti jedna granična vrijednost iznad nule nije prihvatljiva za naše zdravlje”, poručili su i naveli da se, prema medicinskim saznanjima, smatra da prosječna kancerogeneza traje 10 godina, tj. da od prvog izlaganja kancerogenoj molekuli do nastanka prve mutirane kancerogene stanice prolazi 10 godina, pri čemu kronična izloženost navedenim molekulama povećava rizik od nastanka malignih tumora.

“Možemo zaključiti da ćemo negativni učinak Marišćine moći u potpunosti evaluirati kroz nekoliko godina, kada će se napuniti 10 godina od početka smrada i izloženosti svim štetnim molekulama,” zaključili su predstavnici Kriznog eko stožera Marišćina. (Hina)