EHO, Nekategorizirano

Udruga Ozana uručila šarene rukaviće s ukrasima oboljelima od demencije

Korisnici Udruge i Centra Ozana u svom su Štrikeraj cafeu izradili šarene rukaviće s ukrasima, a 50 rukavića uručili su pacijentima Dnevne bolnice za osobe s demencijom i Odjelu za osobe s demencijom i palijativnu skrb Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan“ u Zagrebu.

Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupiti i umiriti, ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju, a u zimskim danima i ugrijati ruke, istaknuli su iz Ozane te podsjetili kako su akciju “Isprepletimo ruke” pokrenuli još u proljeće.

U akciji “Isprepletimo ruke” korisnici Udruge i Centra Ozana- mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama – kao i svi zainteresirani i okupljeni oko Štrikeraj caféa izrađuju pletene i kukičane rukaviće s ukrasima za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj.

Pri tome pomažu sebi, prakticirajući vještine koje imaju tako puno pozitivnih učinaka, ali isto tako pomažu i drugima, prvenstveno onima kojima su svoje radove namijenili, ali i onima koji im se pridružuju u njihovoj izradi, pružajući im mogućnost da sudjeluju u društveno angažiranim projektima, istaknuli su iz udruge Ozana.

Akcijom “Isprepletimo ruke”, između ostalog, žele podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Do sada su podijelili više od 70 rukavića, a obzirom na to da u Hrvatskoj ima oko 100.000 osoba koje žive s demencijom, tek su na početku, kažu.

Odjel za osobe s demencijom i palijativnu skrb Klinike za psihijatriju „Sveti Ivan“ u Zagrebu namijenjen je pacijentima kojima je potrebna hospitalizacija radi pogoršanja psihičkih i bihevioralnih simptoma demencije i korekcija terapije u zaštićenim uvjetima i pacijentima s demencijom kojima je potrebna palijativna skrb.

Na primopredaji rukavića bili su voditeljica Dnevne bolnice za osobe s demencijom Paola Presečki i Ninoslav Mimica, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i predsjednik Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora te voditelj Hrvatske Alzheimer alijanse.

Mimica je istaknuo potrebu promoviranja nefarmakološkog pristupa – kao što je npr. pletenje i kukičanje, te upotreba predmeta od vune – u skrbi za osobe s demencijom, jer isti pojačava učinke standardnog liječenja, poboljšava kvalitetu života oboljelih i njihovih bližnjih.

Iz Ozane su pozvali sve zainteresirane da se uključe u akciju “Isprepletimo ruke” te da se jave na strikeraj.cafe@centarozana.hr. (Hina)