Nekategorizirano, Rad udruga

Udruge u partnerstvu s fakultetima iznalaze rješenje nedovoljnog doniranja hrane

Na fotografiji: doc.dr.sc. Nenad Vretenar,  Ekonomski fakultet u Rijeci i voditeljica projekta doc.dr.sc. Ana Bobinac, udruga Centar za kulturu dijaloga.
Na fotografiji: doc.dr.sc. Nenad Vretenar, Ekonomski fakultet u Rijeci i voditeljica projekta doc.dr.sc. Ana Bobinac, udruga Centar za kulturu dijaloga.

Udruga Centar za kulturu dijaloga iz Rijeke povodom početka provedbe projekta „Hrana i zajednica“ u četvrtak, 26. travnja, u Informativnom centru Grada Rijeke javnosti je predstavila projekt koji će provoditi u suradnji s Ekonomskim i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci te Zelenom akcijom iz Zagreba.

Projekt su predstavili Ana Bobinac, voditeljica projekta iz udruga Centar za kulturu dijaloga i Nenad Vretenar, profesor s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, jednog od partnera na projektu.

Projektu „Hrana i zajednica“ temeljem poziva “Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programadruštveno korisnog učenja” odobrena su bespovratna sre dstva u ukupnom iznosu od 1.084.435 kuna u iznosu od 85% iz Europskog socijalnog fonda i 15% iz Državnoga proračuna na poziciji Ureda za udruge Vlade RH.

“Projekt „Hrana i zajednica“ u postupku ocjene projektnih prijedloga ocijenjen je maksimalnim 100 od mogućih 100 bodova između 189 projektnih prijava iz cijele Hrvatske” – istakla je Ana Bobinac, voditeljica projekta.

“Projektom se želi stvoriti održivo partnerstvo između Ekonomskog i Filozofskog fakulteta u Rijeci te šest organizacija civilnoga društva s ciljem uključivanja studenata u društveno korisni rad na kreiranju inovativnih rješenja za problem nedovoljnog doniranja hrane i prekomjerenog bacanja hrane u Hrvatskoj” – kazala je Bobinac.

“U projekt će se uključiti 78 studenata riječkog Sveučilišta koji će pomoći u udrugama rješiti probleme kojima se lokalna zajednica bavi te će na taj način sami naučiti kako aktivno građanstvo može utjecati na rješavanje stvarnih društvenih problema” – naveo je Nenad Vretenar, profesor s Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Također, u sklopu projekta, studenti će sudjelovati u volonoterskim akcijama vezanim uz doniranje hrane, a izradit će i internetsku stranicu koja ima cilj potaknuti donatore na doniranje hrane. Organizirat će se stručni skup o društveno korisnom učenju i tiskati edukativni materijal. Konačno, projektom će se financirati i pilot program cjeloživotnog učenja na temu pravilnog zbrinjavanja hrane, namijenjen studentima.

U okviru projekta, u Rijeci će se održati međunarodna konferencija na temu prekomjernog bacanja i nedovoljnog doniranja hrane, 8. i 9. lipnja 2018. Više informacija o konferenciji, ali i o projektu dostupno na Facebook stranici projekta Hrana i zajednica.