EHO, Nekategorizirano

UNICEF-ova nagrada za najbolji projekt mladih uručena u Maloj Subotici

Nagrada za najbolji projekt mladih Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj u školskoj godini 2021./2022. dodijeljena je u utorak u Maloj Subotici projektu „Od škole do Vrbe” u povodu Svjetskog dana djece.

Projektom je u sklopu programa UPSHIFT, za koji su zaslužne učenice Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Carmatta uz mentorstvo Lucije Dugorepac, zapušten i onečišćen prostor u blizini Osnovne škole Tomaša Goričanca u Maloj Subotici uređen kao edukativna staza o biljnome i životinjskom svijetu.

Učenici su tako dobili mjesto za druženje i nastavu izvan učionice, gdje mogu više doznati o okolišu u kojemu žive i učiti kako ga očuvati.

Pri preuzimanju nagrade Dina Mišić opisala je kako su, nakon zajedničke akcije čišćenja i uređenja Vrbe, uz informativne ploče postavljeni hotel za kukce, kućica za ptice i meteorološka stanica.

Sada je to uredno i lijepo mjesto za druženje nas učenika i svih sumještana Male Subotice. Posebno nas raduje što smo potaknuli i mjerodavne da se uključe te je plan da Vrba postane dio šetnice koju će urediti općina, izjavila je.

Župan Matija Posavec čestitao je uime Međimurske županije učenicama na nagradi, ističući kako one nisu samo ponos Međimurja, nego i primjer mladim ljudima kako čuvati i promicati prirodu i prirodne vrijednosti.

“Ako o tome učite već od najranije mladosti pa kroz osnovnu i srednju školu, onda to rezultira i uređenjem poučne staze. To je veliki benefit ne samo za te učenike, nego i za zajednicu, pogotovo u ovoj situaciji kada govorimo o opasnostima klimatskih promjena”, poručio je Posavec.

Predsjednica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Regina M. Castillo rekla je da takvi kreativni pristupi rješavanju problema omogućuju mladima da postanu nositelji pozitivnih promjena.

“UPSHIFT mladima pruža samopouzdanje i priliku da sami kreiraju rješenja za probleme koje smatraju važnima. Ujedno se ostavlja i trajni trag u zajednicama u kojima žive”, istaknula je Regina M. Castilo.

Ravnateljica škole Željka Štampar Zamuda rekla je kako je taj projekt rezultat dugogodišnje suradnje koju škola ima s UNICEF-om te da će od njega imati koristi i mališani dječjeg vrtića te udruge i stanovništvo.

Tijekom prve dvije godine, kroz UPSHIFT program 493 mladih iz svih županija osmislilo je 124 projekta, od kojih su 52 dobila priliku za daljnji razvoj i provedbu u lokalnim zajednicama, a UNICEF je u realizaciju projekata mladih do danas uložio 585.000 kuna.