EHO, Nekategorizirano

Zlatno veslo za Balkan Rivers Tour

veslo_crAkademija je projekt Balkan Rivers Tour prepoznala kao najveću kampanju za očuvanje rijeka u Europi koja je uključivala ne samo veslanje na 23 rijeke od Slovenije do Albanije, već i mirne prosvjede, peticije vladama i korporacijama te upozoravanje medija i lokalnog stanovništva s predavanjima i događajima, prenosi WWF.

Nagrada Zlatno veslo najviše je priznanje među kajakašima i dodjeljuje se svake godine u više kategorija. Do sada su dobitnici nagrada bili olimpijski i svjetski prvaci, rekorderi u ekstremnim spustovima i  najzaslužniji za podizanje svijesti javnosti, područje gdje je nagradu dobio i Rok Rozman za projekt Balkan Rivers Tour.

– Balkan Rivers Tour problematizira masovnu gradnju brana na divljim rijekama u regiji koje su dio naše prirodne i kulturne baštine. Nagrada Zlatno veslo potvrda je da je projekt Balkan Rivers Tour privukao pozornost svjetske javnosti. Rušenje brana počinje u glavama ljudi, a ovaj projekt potkopava argumente zelene hidroenergije. Naša regija ne treba nove brane nego veću svijest o tome kakvo prirodno bogatstvo imamo i kako ga očuvati. Divlje rijeke izvor su inspiracije, integracije i mogućnosti za održivi turizam. Puno bolji izbor od betoniranja, rekao je Rok Rozman, bivši olimpijski veslač, ekstremni kajakaš, biolog i voditelj projekta Balkan Rivers Tour.

Projekt Balkan Rivers Tour predstavio je lokalnoj i svjetskoj javnosti razmjere štete koju prouzrokuju pregrađivanja posljednjih divljih rijeka u Europi. Na Balkanu se planira izgradnja oko 2.700 brana od kojih ih se čak 113 nalazi u nacionalnim parkovima, što će imati devastirajuće posljedice za biološku raznolikost i kvalitetu života lokalnih ljudi.

Balkan Rivers Touru pridružilo se više od 500 veslača i 1.500 aktivista iz osamnaest zemalja koji su preveslali 23 rijeke u 39 dana. U Hrvatskoj se veslalo na rijeci Zrmanji, koja je isto tako pod prijetnjom izgradnje malih hidroelektrana.