EHO, Nekategorizirano

Do Europske Amazone iz dnevnog boravka

amazona_cr_crWWF je u suradnji s biologom i snimateljem Goranom Šafarekom snimio panoramski 360° video „Europske Amazone“ koju od sada možete „posjetiti“ sa svog kauča u dnevnom boravku ili iz ureda i odmoriti oči od poslovnih dokumenata. Video, koji možete pogledati na Youtube kanalu WWF Adrije, snimljen je prošloga ljeta.

Budući UNESCO-v Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. „Europska Amazona“  milijun je hektara velik riječni krajolik donjih tokova tih rijeka i među najvećim slatkovodnim biserima Europe. Prirodna oaza dužine 700 kilometara koja se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju nudi dom brojnim zaštićenim vrstama među kojima su iznimno rijetki orao štekavac i crna roda te brojne endemske vrste riba.

Napori WWF-a za zaštitu ovog jedinstvenog krajolika traju već četvrt stoljeća. UNESCO je već uključio područje u Hrvatskoj i Mađarskoj u svoju baštinu, a susjedne su zemlje upravo u procesu nominacije za UNESCO rezervat biosfere. Kada ga napokon proglase, bit će to velika pobjeda za ljude i prirodu ovog područja.

https://www.youtube.com/watch?v=7o3PWvrQQXg&t=17s