Aktivizam, Nekategorizirano

WWF: Posljednja etapa kampanje “Naše rijeke, naše blago!” 7. i 8. srpnja na Dravi

Foto HINA/ Ante GUDELJ
Foto HINA/ Ante GUDELJ

– Treći i posljednji dio ovogodišnje kampanje “Naše rijeke, naše blago!”, koju provodi svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) u suradnji s partnerskim organizacijama, građanskim inicijativama i sportskim udrugama završit će ovoga vikenda na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji, priopćila je u četvrtak WWF Adria.

Nakon Zrmanje, Krupe, Krnjeze, Mrežnice, Kupe i Korane kampanja za zaštitu i očuvanje rijeka doći će na Dravu kojoj prijeti izgradnja dvije nove hidroelektrane, kažu u WWF Adriji. Ističu kako će i ove godine nastaviti kontinuirano upozoravati na najveće prijetnje hrvatskim rijekama, obilaskom ukupno sedam rijeka, edukacijom lokalnog stanovništva te podizanjem svijesti javnosti o važnosti zaštite prirodnih riječnih ekosustava za dobrobit lokalne zajednice i očuvanja biološke raznolikosti.

Najavljuju da će se u subotu, 7. srpnja, 40-tak kajakaša, veslača i ljubitelja prirode spustiti Dravom na dionici od Legrada, staro ušće Mure u Dravu (Halasz Csarda), do Ješkova u Koprivničko-križevačkoj županiji. Spomenute dionice u samom su srcu “Europske Amazone” – najočuvanijeg i ekološki najvrjednijeg dijela Drave duž njezina cijelog toka.

“Zbog svoje prirodne vrijednosti cijela rijeka Drava u Hrvatskoj uključena je u ekološku mrežu Natura 2000, Regionalni park Mura-Drava te UNESCO Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Drava je dom ugroženim vrstama ptica poput bregunice i male čigre. Tu je zabilježeno i 70 vrsta riba, više nego u bilo kojoj rijeci u Hrvatskoj”, napominju u WWF-u.

Najavljuju da će sudionici kampanje obići i lokacije revitalizacije, vidjeti najveću koloniju ptica bregunica na gornjem toku Drave u Hrvatskoj, šljunčane i pješčane sprudove kao najugroženija staništa i gnjezdilište za četiri do deset parova malih čigri na rijeci Dravi.

U nedjelju 8. srpnja u Varaždinu na području obnovljenih Dravskih bazena, WWF Adria, Rafting klub Matis i Turistička zajednica Varaždinske županije organizirat će tradicionalni “Big Jump” (Veliki skok) – događaj koji se održava u brojnim europskim državama, kako bi upozorili na važnost očuvanja i zaštite rijeka. Taj događaj na Dravskim bazenima u Varaždinu bit će otvoren za javnost i ulaz će biti besplatan. Program će početi od 10 sati i uključivat će kreativne radionice uz sportski i rekreativni sadržaj. U sklopu “Big Jumpa” prikupljat će se i potpisi za peticiju pokrenutu za spas Drave od izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2.

U WWF Adria naglašavaju kako se od izvora do ušća na Dravi nalaze ukupno 22 hidroelektrane, od kojih su tri u Hrvatskoj, u gornjem toku. Drava je, upozoravaju, pod velikom prijetnjom zbog mogućnosti izgradnje dviju novih velikih hidroelektrana – Molve 1 i Molve 2 u svojem najočuvanijem dijelu.

“Rijeka Drava zasigurno zaslužuje bolju sudbinu od izgradnje planiranih hidroelektrana, stoga smo povezali našu kampanju ‘Naše rijeke, naše blago!’ s kampanjom ‘Dosta je! Spasimo Dravu od izgradnje novih hidroelektrana!’, kako bi dodatno naglasili potrebu očuvanja prirodne rijeke Drave. Prirodne rijeke sve više postaju rijetkost u Europi, što potvrđuje i nedavno objavljeno izvješće ‘State of water’ o stanju voda Europske unije”, rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.