Aktivizam, Nekategorizirano

WWF: Potpišite peticiju za spas rijeke Drave od izgradnje hidroelektrana Molve 1 i 2!

Na slici Petra Boić Petrač. foto HINA/ Ante GUDELJ/ ik

U povodu Svjetskoga dana voda, Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pozvala je hrvatske građane da se zbog očuvanje rijeke Drave usprotive gradnji dviju novih hidroelektrana i potpišu peticiju, kao što su to učinili Slovenci za Muru, prikupivši više od 77.000 potpisa protiv gradnje hidroelektrane Hrastje Mota na Muri.

“Na Svjetski dan voda WWF je završio jednu, a naglasak stavio na drugu peticiju u području Europske Amazone. Peticija s više od 77.000 prikupljenih potpisa za spas Mure predana je slovenskoj ministrici za okoliš Ireni Majcen i slovenskim veleposlanicima u državama kroz koje teče Mura. Projekt se nastavlja prikupljanjem potpisa u Hrvatskoj za spas rijeke Drave od izgradnje dviju novih hidroelektrana”, istaknuo je WWF u četvrtak u priopćenju.

UNESCO-v Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. Europska Amazona, milijun je hektara velik riječni krajolik donjih tokova tih rijeka i među najvećim slatkovodnim biserima Europe. Dio rijeke Drave u Hrvatskoj predstavlja najočuvaniji dio toka te rijeke od izvora do ušća. Sudbina tog dijela Drave također je ugrožena zbog planirane dvije nove hidroelektrane, naglašavaju iz WWF-a.

Iz udruge poručuju kako se, unatoč brojnim promjenama uzrokovanim ljudskom aktivnošću, taj zapanjujući riječni krajolik može pohvaliti jedinstvenom biološkom raznolikošću. Tu se nalaze rijetka prirodna staništa poput velikih kompleksa poplavnih šuma, riječnih otoka, šljunčanih i pješčanih obala i riječnih rukavaca. Prostor je ujedno i dio europske ekološke mreže Natura 2000 i dom osjetljivih ugroženih vrsta kao što su orao štekavac, crna roda i vidra.

WWF je pozvao Koprivničko-križevačkog župana Darka Korena da zaustavi unošenje hidroelektrana Molve 1 i 2 u Prostorni plan Koprivničko‐križevačke županije, a razvoj županije usmjeri na održive djelatnosti koje su u skladu s prirodom.

Voditeljica projekata Ivana Korn Varga je istaknula da bi se izgradnjom hidroelektrana nepovratno uništio najočuvaniji dio rijeke Drave, što bi imalo izravan negativan utjecaj na lokalno stanovništvo i na prirodnu i kulturnu baštinu Podravine.  (Hina i croatia.panda.org)

Peticija